JANUKOVIČ: Kriv sam što nisam sprečio prevrat

Bivši ukrajinski predsednik je u intervjuu za ruski list rekao da snosi odgovornost za period u kom je bio na čelu države, i odbacio optužbe za umešanost u korupciju

  • 3

Svrgnuti predsednik Ukrajine Viktor Janukovič izjavio je danas da se oseća odgovornim zbog toga što nije sprečio "političke avanturiste da uz pomoć spoljnih sila" izvrše državni prevrat.

- U punoj meri snosim odgovornost za taj period u kom sam bio na čelu države i mogao da utičem na odluke - rekao je Janukovič u intervjuu za ruski list "Argumenti i fakti", dodajući da 22. februara, kada je izvršen prevrat, nije bilo građanskog rata, na vreme i u punom iznosu su isplaćivane penzije i plate, dolar je vredeo 8,8 grivni, Krim je bio u sastavu Ukrajine a u Donjeckom basenu nisu ginuli ljudi.

Kako je prenela ukrajinska agencija UNN, Janukovič je rekao da nije imao nameru da rasteruje okupljene na Trgu nezavisnosti (Majdanu).

- Da sam to hteo, 19. februara uveče snage milicije bi ih rasterale. Međutim, meni je bilo važno da pronađem kompromis i sačuvam zemlju - rekao je on, dodajući da je čitav taj dan proveo u razgovorima sa opozicionim liderima, posle čega je bio postignut dogovor o primirju.

- Međutim, radikalne grupe na trgu su odmah odbacile svaku pomisao na primirje - rekao je Janukovič, dodajući da se veoma povećao broj naoružanih radikala i da je počelo pucanje na pripadnike snaga bezbednosti.

Prema njegovim rečima, do 20. februara poginulo je 20 policajaca a 130 je ranjeno.

- Oni nisu bili pod paljbom i meta ''molotovljevih koktela'' zarad Janukoviča već zbog zakona, reda, mira, Ukrajine - rekao je Janukovič.

Kako prenosi RIA Novosti, bivši ukrajinski predsednik je odbacio optužbe da navodno učestvuje u finansiranju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republlike (DNR, LNR), na istoku Ukrajine. Ukrajinski mediji ranije su javili, pozivajući se na načelnika Službe bezbednosti Ukrajine Valentina Nalivajčenka, da Janukovič i njegovo okruženje plaćaju oružje za pobunjenike.

- To je cinična laž - rekao je Janukovič, savetujući Nalivajčenku i njegovim kolegama da razmisle o legalnosti njihovog postupanja i neizbežnim posledicama jer su im "ruke do lakata u krvi".

Janukovič je, takođe, odbacio optužbe za umešanost u korupciju.

- Ni ja, ni moji sinovi nismo bili uključeni u korupcionaške akcije. I nije slučajno što do sada nova ukrajinska vlast to nije dokazala, jer takvih činjenica nema - kazao je on, ističući i da nema račune u inostranstvu.

- Prošli su meseci a nijedna zemlja nije potvrdila da imam takve račune - rekao je Janukovič.

Nakon što je krajem novembra prošle godine ukrajinska vlada Nikolaja Azarova saopštila da obustavlja pripreme za zaključenje sporazuma o pridruživanju sa EU, u Kijevu su počele akcije protesta koje su prerasle u sukobe sa policijom.

Janukoviča je 22. februara ove godine Vrhovna rada (skupština) smenila a on je napustio Ukrajinu strahujući za svoj život, izmenjen je ustav i održani su izbori na kojima je pobedio Petro Porošenko, podsećaju agencije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MM

    25. decembar 2014 | 07:03

    Kasno za kajanje.Trebalo je pobunu odmah saseci u korenu!

  • д.....

    25. decembar 2014 | 06:48

    Ћути не лапрдај. Живи од тих украдених пара. Боли тебе за Украјину и за словенски народ . Златну WC шољу допреми преко својих бивших тајкуна да можеш мирно да с.....

  • Stojko Budživojević ex Budživoje Stojkovi

    25. decembar 2014 | 10:50

    Kriv si...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA