PUTIN: Ako neko napadne Rusiju, odgovorićemo nuklearnim bombama!

- Rusija zadržava pravo korišćenja svog nuklearnog arsenala u slučaju napada na nju ili njene saveznike - piše u ruskoj vojnoj doktrini

  • 76

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u petak novu verziju ruske vojne doktrine u kojoj se NATO naziva temeljnom pretnjom za sigurnost zemlje.

U doktrini se navodi zabrinutost zbog "jačanja ofanzivnih kapaciteta NATO-a na ruskim granicama i preduzetih mera za raspoređivanje globalnog sastava protivraketne odbrane" u istočnoj Evropi.

Ukrajina je u sredu napravila korak prema Severnoatlantskom savezu odustavši od statusa nesvrstane zemlje, a taj simboličan gest izazvao je bes Moskve i omogućava Kijevu da traži pristup  NATO -u.

Moskva je nekoliko puta upozorila na odluke Saveza da rasporedi postavke u nekoliko zemalja članica smeštenih na ruskim granicama, poput baltičkih zemalja i Poljske, kao i na plan protivraketnog štita u istočnoj Evropi.

Obeležje ruske vojne doktrine je zadržano i stavlja naglasak na vojni angažman Rusije samo u slučaju da se iskoriste sva nenasilna rešenja, prenosi Hina.

Doktrina navodi da "postoji manja verovatnoća velikog rata protiv Rusije", ali takođe navodi i popis pretnji koje su se intenzivirale u nekim područjima poput teritorijalnih potraživanja, uplitanja u unutrašnje poslove država i slanja strateškog oružja u svemir.

Rusija zadržava pravo korišćenja svog nuklearnog arsenala u slučaju napada na nju ili njene saveznike ili u slučaju "pretnje za samu državu".

Moskva takođe navodi da je jedan od glavnih zadataka njenih oružanih snaga u vremenu mira "garantovanje nacionalnih interesa Rusije na Arktiku", strateškoj regiji za budući razvoj gospodarstva i energetske opskrbe Rusije, oko koje se Moskva spori s SAD-om i Kanadom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .....

    26. decembar 2014 | 23:40

    Bravo Putine!! Svaka ti zlatna!!!!

  • net

    26. decembar 2014 | 23:45

    Zategao zapad poprilicno ali nece im pasti na pamet da napadnu Ruse! Pa to bi bio kraj! A jos i Kinezi, ih....game onli

  • aca

    27. decembar 2014 | 01:44

    jel to znaci da ne sme niko da nas dira? :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA