DRUGI KRUG U JANUARU: Josipović vodi na predsedničkim izborima u Hrvatskoj

Prema rezultatima koje je objavila Hrvatska radiotelevizija, aktuelni predsednik Hrvatske, socijaldemokrata Ivo Josipović ima veoma malu prednost u odnosu na kandidatkinju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolindu Grabar Kitarović

  • 82

Građani Hrvatske biraće budućeg predsednika u drugom krugu izbora, 11. januara pošto ni jedan od kandidata nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih na birališta, pokazuje večeras objavljena izlazna anketa.

Prema rezultatima koje je objavila Hrvatska radiotelevizija, aktuelni predsednik Hrvatske, socijaldemokrata Ivo Josipović ima veoma malu prednost u odnosu na kandidatkinju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolindu Grabar Kitarović.

Josipović ima 38,9 odsto glasova, a Grabar Kitarović 38,1 odsto.

Na trećem mestu je kandidat organizacije "Živi zid" Ivan Sinčić s čak 15,6 odsto glasova, što je iznenađenje izbora.

Najmanje glasova prikupio je kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić koji ima 5,7 odsto.

Državna izborna komisija će od 20 časova na svojim internet stranicama početi da objavljuje nezvanične rezultate, ali na malom uzorku i ažuriraće se svakih pet minuta, do obrade svih glasačkih listića. Za 22 časa DIP je najavila konferencija za novinare.

Favorit šestih po redu predsedničkih izbora od samostalnosti Hrvatske od početka je bio aktuelni šef države Ivo Josipović, a iza njega je bila Kolinda Grabar Kitarović.

Predizborne ankete su, međutim, predviđale znatno veću prednost aktuelnog šefa države.

Izlaznost je bila veća nego 2009. godine. Na predsedničke izbore u Hrvatskoj do 16.30 izašlo je 36,36 odsto birača, što je oko 1,2 miliona građana, objavila je Državna izborna komisija (DIP).

To je nešto više u odnosu na prošle predsedničke izbore pre pet godina kada je do 16 časova odziv bio 33,87 odsto.

Najviše birača je danas glasalo u Karlovačkoj i Međimurskoj županiji - više od 40 odsto, a najmanje u Osječko-baranjskoj - 33,03 odsto. U Gradu Zagrebu glasalo je 36,58 odsto.

Samo jedno od 6.260 biračkih mesta, i to ono u Kozičkim Poljacima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zbog obilnog snega još nije otvoreno. Tamo je na biračkom popisu 75 glasača.

Pravo glasa na ovim izborima ima 3,77 miliona birača, a pre pet godina ih je bilo oko pola miliona više. DIP je saopštio da šesti po redu predsednički izbori od samostalnosti Hrvatske protiču bez prijavljenih većih nepravilnosti.

Hrvatski državljani sa prebivalištem u BiH glasali su na 15 biračkih mesta u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjaluci.

Ovo su šesti predsednički izbori u Hrvatskoj od sticanja nezavisnosti.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA