Kako je jedan kršni Hercegovac spasao Frenka Sinatru? (FOTO)

Bred Dekster nije bio ni blizu popularan kao Sinatra, ali ni njegov život nije bio lišen glamura. Glumio je i drugovao s najvećim zvezdama posleratnog Holivuda. Ovo je priča o njemu

  • 3

Drugovao je sa mafijašima i bio jedan od najvećih ženskaroša i glumaca na svetu. Teško da ima onoga ko ne zna Frenka Sinatru, čoveka koji je iza sebe ostavio 58 filmova i čak 250 miliona ploča, osvojio Oskara i 13 Gremija! Četiri supruge, troje priznate i jedno nepriznato dete, pregršt prijatelja s jedne i s druge strane zakona učinili su život muzičara i glumca Frenka Sinatre legendarnim.

Rođen je 1915. godine, a umro 1998, od srčanog udara, bio je superzvezda pre Bitlsa i Elvisa Prislija, i zasigurno jedan od najvećih svetskih šoumena svih vremena. Njegove veze sa mafijom su bile poznate i postale su deo popularne kulture.

Nikada nije opovrgnuo glasine da je lik pevača Džonija Fontejna iz "Kuma" baziran na njemu. Njegovo mesto u svetu šoubiznisa još uvek je upražnjeno i ko zna hoće li ikada biti popunjeno. A najbolji prijatelj, barem u jednom delu života, bio mu je Bred Dekster, ili pravim imenomVeljko Šošo, dete hercegovačkih emigranata, rođen u Nevadi, a odrastao u siromašnom predgrađu Los Anđelesa.

Foto: Profimedia/Everett Foto: Profimedia/Everett

Bred Dekster nije bio ni blizu popularan kao Sinatra, ali ni njegov život nije bio lišen glamura. Glumio je i drugovao sa najvećim zvezdama posleratnog Holivuda. Sećate li se one kultne scene iz filma "Sedam godina veronosti" kada vazduh iz podzemne železnice podiže suknju Merlin Monro? Upravo je ta scena uzrokovala svađu između Merlin Monro i njenog tadašnjeg supruga Džo Dimađa, najboljeg američkog bejzbol igrača možda i svih vremena. Njihov zajednički prijatelj Bred Dekster, pokušao je, bezuspešno, da ih pomiri.

Bredov olujni brak sa popularnom pjevačicom Pegi Li nije silazio sa naslovnica bulevarske štampe, a svoju najpoznatiju filmsku rolu ostvario je u legendarnom vesternu "Sedmorica veličanstvenih", u društvu prve glumačke postave tadašnjeg Holivuda.

Upoznali su se pedesetih godina i postali nerazdvojni prijatelji. Svi Sinatrini biografi ukazuju na veliki značaj njihovog prijateljstva koje je, činilo se, 1964. godine doživotno učvršćeno događajem koji se desio na Havajima.

Foto: Wikimedia/Columbia Pictures Corporation Foto: Wikimedia/Columbia Pictures Corporation

Naime, tada je prilikom snimanja filma "Ništa osim hrabrosti" Bred Dekster od sigurne smrti spasio Frenka Sinatru.

Tek 15 godina posle ovoga događaja, 1979, i skoro toliko od prekida prijateljstva sa Sinatrom, Bred Dekster je prekinuo ćutanje o ovom događaju i to u interviju sa srpskim novinarom Dušanom Krajčinovićem za nekadašnje popularno novinsko izdanje RTV reviju.

U pauzi snimanja na Havajima, Frenk je stajao u vodi sa suprugom Hauarda Koča, more im je bilo do kolena! Ali Pacifik je opasan, talasi mogu da povuku čoveka. Opomenuo sam ih. Nisu me poslušali. Dogodilo se najgore! Za tren oka, more ih je povuklo ka pučini.

Naravno nastala je panika, niko nije hteo da uđe u vodu, strahujući za svoj život. Kao za pakost, nigde nije bilo profesionalnih spasilaca, koji su inače dužni da dežuraju. Šta sam mogao, zagazio sam u vodu.

Foto: Wikimedia/William P. Gottlieb Collection Foto: Wikimedia/William P. Gottlieb Collection

- Moje je prošlo, umreću - rekao je Sinatra kad je Dekster doplivao do njega!

- Nećeš - dobacio mu je Bred i dodao mu ruku, pomogavši mu da dođe do vazduha i predahne.

Čim se Frenk malo povratio, otišao sam da pomognem Hauardovoj ženi. Tako sam dvadesetak minuta plivao između njih dvoje. Treba li da vam kažem kako mi se činilo da sve to traje dvadesetak godina. Konačno, stigli su profesionalni spasioci sa dve daske za jahanje na talasima. Sinatru su stavili na jednu, a nju na drugu. Mene su ostavili. Tad mi se učinilo da neću doplivati do obale. Zaželeo sam da se prepustim talasima. I znao sam da je to najopasnije - pričao je on.

Dodaje da je bio veoma besan.

- Pobesneo sam. Strašno sam se naljutio na spasioce koji su me ostavili. To mi je pomoglo, do obale sam stigao pre njih. Dok su nekih 45 minuta Frenku davali veštačko disanje, popio sam flašu rakije kao da je čaša vode.

Frenk Sinatra mu je bio veoma zahvalan.

- Bred, moja ti deca zahvaljuju što si mi spasio život - rekao mu je Frenk.

Foto: Wikimedia/National Archives and Records Administration Foto: Wikimedia/National Archives and Records Administration

Posle tog događaja, Frenk je želio da Bred uvek bude sa njim. Bio mu je jako zahvalan. Dekster je stalno ponavljao novinarima da bi to učinio za svakoga.

Međutim, prijateljstvo je puklo, po Holivudu se pričalo da je Bred jedini koji je nekažnjen napustio "Klan".

O raskidu prijateljstva sa Sinatrom, Bred je ćutao još duže. Tek je novinarki Kiti Keli, osamdesetih godina ispričao pojedinosti o razlazu sa Frenkom Sinatrom.

- Tada nisam video, ali kasnije jesam, naše prijateljstvo je puklo onda kada sam spasio Frenka na Havajima. Frenk jednostavno nije podnosio da nekom nešto duguje. On se zaista trudio posle toga da uvek budem sa njim, proglasio me potpredsednikom njegove kompanije, radio sam produkciju njegovih filmova, ali nisam mogao više da podnesem te njegove česte promene raspoloženja, taj odnos ljubavi i mržnje koji je za Frenka bio jako karakterističan. Znao sam da je Frenk pomalo bolestan u nekim stvarima, ali tada je njegova bolest počela da bitno utiče na okolinu - sećao se Bred.

Objasnio je kada su se posvađali.

- Posvađali smo se u Londonu 1966, kada mi je Frenk rekao da će se venčati sa Miom Farou, koja je imala tek 20 godina, bila je mlađa od Sinatrine ćerke Nensi. Ja sam mu rekao da to ne čini. Frenk je strašno poludeo, razbio je hotelsku sobu i napustio snimanje filma na kome smo tada radili. To je bio kraj, više nikada nismo progovorili ni reč - mastavio je on.

Bred Dekster je ponovo posetio zemlju svojih predaka kada je 1988. u okolini Trebinja Slobodan Šijan snimao film "Tajna manastirske rakije" u kome je Bred glumio.

Umro je 2002. godine u Los Anđelesu.

(Telegraf.rs / Izvor: mojahercegovina.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA