Nekada je prodavao jaja, a danas zarađuje milione na još neobičniji način (FOTO)

- Radio sam od pet ujutru do devet uveče svakog dana sem nedeljom. Izlazio sam iz kuće dok su svi spavali, a kada bih se vratio, moja ćerkica bi već spavala. Bilo je zaista užasno – priseća se Lere Magajija (40) iz Južne Afrike

  • 5

Lere Mgajija (40) započeo je svoju karijeru kao čistač cipela na aerodromu u Južnoj Africi. Danas, on važi za jednog uspešnog biznismena koji milione zarađuje upravo zahvaljujući cipelama. Ima najveću kompaniju za čišćene cipelaobuće u Africi, koja zapošljava oko 45 radnika, a razmišlja i o proširenju posla i na tržištu širom Afrike.

Naime, njegovi radnici pokrivaju tri najznačajnija aerodroma u zemlju, i dnevno očisti oko 350 pari cipela, od toga 120 u Kejptaunu i još toliko u Durbanu.

U životu je radio na različitim mestima, sve dok nije učestvovao u jednoj televizijskoj emisiji koja pruža podršku mladim preduzetnicima. On je svoje ideje predložio i marketinškim stručnjacima su se svidele, zbog čega je odneo pobedu. Dobijeni novac je uložio u kompaniju u kojoj je radio, a bavila se šumarstvom.

I pored toga što je u prvi mah izgledalo kao dobar dan, šest meseci kasnije je ponovo ostao bez prebijene pare, i s'obzirom da je bio u škripcu, Lere je znao šta treba da učini - mora hitno da pronađe bilo kakav posao.

- Gladan čovek ne može sebi da dopusti da previše razmišlja, a ja sam baš umirao od gladi - setio se on svojih teških trenutaka i dodao da se povezao sa ljudima iz avio-kompanije u kojoj je radio i prijavio se kao čistač cipela. Da bi mogao da počne da čisti cipele, morao je da proda frižider.

Međutim, tu nije bio kraj mukama, jer kada je došao na posao, šef mu je saopštio loše vesti i morao je da čisti cipele mušterijama sa svog krila, jer nije bilo dovoljno stakla, koje služi kao postolje, i za njega.

- Radio sam od pet ujutru do devet uveče svakog dana sem nedeljom. Izlazio sam iz kuće dok su svi spavali, a kada bih se vratio, moja ćerkica bi već spavala. Bilo je zaista užasno – priseća se Lere.

Spletom okolnosti, uprava je odlučila da bi za reputaciju firme bilo dobro da se ona fokusira na lični aspekt, pa je firma promenila ime u “Lere’s Shoe Shine”. Omogućio je svojim najbližima i sebi lagodniji, bolji život, porodičnu kuću i privatnu školu za svoju ćerkicu.

- Najvažnija stvar kod pokretanja posla je samopouzdanje. Naravno da uslovi ne mogu uvek da budu idealni, ali ne možete stići nigde ako nigde niste ni krenuli – zaključio je Lere.

(Telegraf.rs / Izvor: cnn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • krivi stojlo

    30. decembar 2014 | 22:35

    A zaradjuje milione cega?

  • kriks

    31. decembar 2014 | 07:11

    Jaja,gdje?

  • Gaga

    1. januar 2015 | 03:43

    Mora da u Afrivi imaju mnoooooogo prljave cipele kad je ovaj na tome zgrnuo milione, kod nas to obavi vlazna maramica iz pakovanja od 1 din :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA