POMIRENJE KARAĐORĐEVIĆA I OBRENOVIĆA: Može li se desiti ove godine?

- Da prestanemo da govorimo i sumnjamo kako nad nekima lebdi sekira Obrenovića, a nad drugima pištolj i sablja Apisova i pristalica Karađorđevića - naglasio je istoričar Živomir Radosavljević

  • 34

Ova godina treba da bude obeležena potpunim pomirenjem srpskih dinanstija Karađorđevića i Obrenovića i da se skine viševekovna anatema, ocenio je danas istoričar iz Gornjeg Milanovca Živomir Radosavljević. Ovu originalnu i neobičnu ideju istoričar je objasnio u razgovoru sa dopisnikom agencije Beta.

U aprilu se obeležava 200. godina od početka Drugog srpskog ustanka u Takovu i stvaranja srpske države, i taj dan bi trebalo da bude u znaku srpskog jedinstva i oproštaja svih grehova koji su se događali u prošlosti, rekao je Radosavljević.

- Da prestanemo da govorimo i sumnjamo kako nad nekima lebdi sekira Obrenovića, a nad drugima pištolj i sablja Apisova i pristalica Karađorđevića - naglasio je istoričar.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Njegov predlog je da se pomirenje obavi na crkveno-narodnom saboru na Sretenje, 15. februara, kada je Dan državnosti Srbije i to u hramu Svetog Đorđa na Rudniku, jer je to "tačno na pola puta" između Miloševog Takova i Karađorđevog Orašca.

U pismu koje je dostavio medijima i koje će uputiti Vladi i Skupštini Srbije predlažio je da toga dana na Rudnik dođu predstavnici dinastije Karađorđevića kao i delegacije Orašca i Viševca gde je rođen Karađorđe.

Foto: Wikipedia/Moritz Michael Daffinger Foto: Wikipedia/Moritz Michael Daffinger

U ime Obrenovića da prisustvuju potomci porodica Jakovljevića i Mratinovića iz Brusnice, Vukomanovića iz Srezojevaca, kao i predstavnici Dobrinje u opštini Požega gde je Miloš rođen.

- Čitav ceremonijal održao bi se pred Srpskim patrijarhom i delegacijama Vlade i Skupštine Srbije, kao i predstavnicima opština Gornji Milanovac i Topola na čijim se teritorijama nalaze Takovo i Orašac odakle je krenula sloboda za Srbiju - naveo je on.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strucno oko

    3. januar 2015 | 17:25

    Najveca nesreca Srbskog naroda je Apis i ubistvo Obrenovica. Samim tim cinom okretanje ledja komsijama nemcima i surovanje sa englezima. Da je Srbija ostala na obrenovicevom putu danas bi bilo srba vise no rumuna...

  • Srbijanac

    3. januar 2015 | 16:40

    Slava srpskim dinastijama! Neka se pomire,jer to može samo da kristi srpskom narodu!

  • Savica

    3. januar 2015 | 15:36

    KAKO JE MOGUCE POMIRENJE KAD JE OD OBRENOVICA OSTAO SAMO J E D A N ZIV.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA