ZBOG NESPREČAVANJA KIDNAPOVANJA I DRUGIH ZLOČINA: Srbi će tužiti UNMIK!

U izveštaju Savetodavne komisije za ljudska prava UN, koju vodi Marek Novicki, kaže se da Unmik ništa nije preduzeo da spreči kidnapovanja i druge zločine nad Srbima, a navedena su i konkretna imena i slučajevi kada nije reagovao

  • 1

Koordinatora Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba i nealbanaca na KiM Milorad Trifunović izjavio je da je Unmik je saučesnik nad zločinima počinjenim nad Srbima.

- Sasvim sigurno ćemo protiv ove misije podneti tužbu zbog bola i nepravde nanetih našim najmilijima - rekao je Trifunović povodom izveštaja Savetodavne komisije za ljudska prava UN, koju vodi Marek Novicki, koja je upozorila na loš rad međunarodne zajednice na KiM.

Kako pišu "Novosti", u izveštaju Savetodavne komisije kaže se da Unmik ništa nije preduzeo da spreči kidnapovanja i druge zločine nad Srbima. Posle zločina i dokaza da su počinjeni, ništa nisu preduzimali na njihovom rasvetljavanju, a navedena su i konkretna imena i slučajevi kada Unmik nije reagovao.

Foto: Wikipedia/CherryX Foto: Wikipedia/CherryX

Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba i nealbanaca na KiM formira timove srpskih i stranih advokata koji bi zastupali familije nestalih na sudu u Strazburu.

Suprug Brankice Antić (50), Zlatko Antić, spominje se u izveštaju Komisije, kao primer kada je zatajila istraga Unmika.

- Istina je da su naši ljudi naočigled Unmika kidnapovani i odvođeni u logore širom Kosova i Albanije. Mi smo verovali da su oni tu da nas zaštite i uzalud smo im dostavljali svu dokumentaciju, dokaze, izjave svedoka šta se dogodilo našim najmilijima - kaže ona.

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

Brankica Antić priča da joj je suprug otet 28. jula 1999. godine u centru Prizrena i da je do avgusta 1999. bio sa mnogim Srbima u logoru kraj bolnice u Prizrenu. Imao je 34 godine, a poslednji put je viđen u kamionu sa Srbima koje su prevozili za Albaniju, gde im se gubi svaki trag.

I Cica Janković, čiji se kidnapovani sin, Marjan Melonaši, takođe spominje u izveštaju Komisije UN takođe priča kako je radila Unmik policija.

- Ni Unmik ni Kfor, ni sada Euleks, nikada nisu hteli da zaštite Srbe. Ništa nisu preduzimali na rasvetljavanju zločina i kada smo im dostavljali sve što bismo doznali - kaže ona.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Jankovićeva je zahvalna Savetodavnoj komisiji UN koja je delimično iznela u javnost "srpsku priču" i podseća da su njenog sina iz taksija koji je prevozio službenike Unmika izvukli teroristi i odveli u nepoznatom pravcu. Bio je jedan od retkih koji je 1999. ostao u Prištini i na tamošnjem radiju je vodio emisiju na srpskom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Monroe

    6. januar 2015 | 23:13

    Dobro je i to na red došlo. A izgleda da je nedostatak starleta u naslovu prouzrokovao i nedostatak komentara :P

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA