BIĆE ZABRANJENO PLAĆANJE KARTICAMA: Vlasnici malih radnji prelaze na keš!

Ako se uvede fiksna naknada od 20 dinara po računu, to će male trgovce naterati da potpuno odustanu od ovakvih uređaja, pa njihove mušterije neće moći da plaćaju karticama

  • 12

Vlasici malih trgovinskih radnji mogli bi potpuno da "izbace" POS terminale, koji njihovim kupcima omogućavaju plaćanje platnim karticama. Razlog su najave da će uskoro porasti troškovi korišćenja "plastičnog novca", uvođenjem fiksne naknade po svakom računu.

Sada svi trgovci za korišćenje ovog uređaja plaćaju proviziju koja zavisi od visine računa. Taj trošak iznosi od dva do 2,5 odsto vrednosti plaćene robe. U Evropi je taj trošak čak i do sedam puta manji. Ako se uvede fiksna naknada od 20 dinara po računu, to će male trgovce naterati da potpuno odustanu od ovakvih uređaja, pa njihove mušterije neće moći da plaćaju karticama. Vlasicima samostalnih trgovinskih radnji se to ne bi isplatilo, jer su pazari najčešće veoma skromni, a izdavanje od 20 dinara i za račun od 100 dinara, bio bi preveliki trošak trgovca.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- Zasada nema zvaničnih informacija o promenama u poslovanju sa POS termialima, u STR i dalje funkcionišemo po starom principu. Suštiski, provizija za POS terminal je nešto o čemu se pregovara sa bankama. Kao trgovac i kao deo te usluge, to morate da imate, a provizije nisu male. Ne vidim logiku sa fiksnom naknadom za STR, kojih ima u značajnom broju na domaćem tržištu, jer time teraju male trgovce u proces trgovine isključivo "živim novcem", što će dodatno smamjoti njihov mali prosečni račun - kaže vlasnik jednog beogradskog mini-marketa.

Većina vlasnika samostalnih trgovinskih radnji smatra da se ovakvim najavama "ispipava puls" malim trgovcima, jer nema logike ni da banke ostanu bez, ipak, značajnog broja POS terminala, koji postoji u malim radnjama.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Osnovni problem u Srbiji je što nadležni u Narodnoj banci ne žele da smanje troškove transakcija pri korišćenju platnih kartica, koji su u Srbiji u proseku, između 2 i 2,5 odsto. Isti troškovi, npr u Nemačkoj iznose svega 0,35 odsto, dakle šest i više puta su manji, jer je tamošnja nacionalna banka uvela marginu u koju moraju da se ugrade i banke i sistemu za izdavanje i funkcionianje platnih kartica - kaže za "Novosti" privredni konsultant Dragoljub Rajić.

Svi trgovci koji kupcima nude i mogućnost da robu plate platim karticama, sve troškove provizije kalkulišu u cenu proizvoda. Tako i taj izdatak, na kraju plaća potrošač. A to je još jedan u nizu razloga zašto su isti proizvodi skuplji u Srbiji, nego u svetu.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • decccooooo oooooo!

    9. januar 2015 | 12:55

    Napredne reforme, nema sta, bice nam bolje ''18. samo se plasim da ce to biti 3018.

  • Miroslav

    9. januar 2015 | 12:19

    Zivim u inostranstvu vec 18 godina i kad god dodjem u ovu nasu "ZEMLJU CUDA" ne mogu da se nacudim cenama jer ovde niko nece da radi za 10-20% i svi bi hteli 100%.Tako i bankari... Jadan smo narod!!!

  • Apachy

    9. januar 2015 | 11:54

    Npr..rabat na paklicu cigareta je 5 do 7 dinara a hoce da uvedu naknadu od 20 dinara.Cista pljacka...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA