VELIKI POVRATAK HDZ: Kitarovićeva novi predsednik Hrvatske, potukla Josipovića na izborima!

Josipović je priznao poraz u svom štabu. Prednost kandidatkinje HDZ se povećava iz minuta u minut. a novi prekret je gotovo nemoguć. U ovom trenutku ima oko 35.000 glasova više od dosadašnjeg predsednika RH

23: 40 - Kolinda Grabar Kitarović, koja je večeras izabrana za prvu predsednicu Hrvatske, poručila je nakon što je Državna izborna komisija objavila prve nepotpune rezultate, da će raditi za Hrvatsku kako bi ona bila među najrazvijenijim zemljama EU i sveta.

- Dragi hrvatski državljani, dobro veče svima u veličanstvenoj noći u kojoj smo ostvarili pobedu za našu voljenu Hrvatsku. Kad sam krenula u ovu bitku, mnogi su mi govorili što ti to treba. Ja se ne predajem i tako ćemo raditi za Hrvatsku. Ne dam da mi niko kaže da Hrvatska neće biti bogata. Hrvatska će biti najrazvijenija zemlja EU i sveta. To vam obećavam - poručila je ona.

Prema njenim rečima, Hrvatsku čeka posao "ne sutra, već večeras", prenose lokalni mediji.

Novoizabrana predsednica na dužnost po zakonu stupa poslednjeg dana mandata odlazećeg predsednika Ive Josipovića, koji je petogodišnji mandat preuzeo 19. februara 2010. godine.

Foto: Tanjug/Hina/Lana Slivar Dominić, Damir Senčar Foto: Tanjug/Hina/Lana Slivar Dominić, Damir Senčar

Nakon obrađenih 99,59 posto biračkih mesta, Kolinda Grabar Kitarović vodi s 50,43 odsto glasova, dok Ivo Josipović ima 49,57 odsto glasova.

21:39 - Josipović je priznao poraz. Na razglasu u njegovom štabu se pušta pesma "I will survive". Pozivajući se na svog reportera u izbornom štabu predsedničkog kandidata SDP, zagrebački Jutarnji list prenosi da je Josipović nešto posle 21 čas rekao: "Gotovo je, gospođa je pobedila".

21:37 - Prednost Kolinde Grabar Kitarović se povećava iz minuta u minut, obrt je gotovo nemoguć

21:11 - Prema neslužbenim informacijama N1 televizije, Kolinda Grabar Kitarović u dijaspori ubedjivo vodi sa 86,47 posto glasova naspram 13,26 posto za Ivu Josipovića.

21:07 - Ivo Josipović trenutno ima 50,15 odsto, dok Kitarović ima 49,85 odsto.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

20:36 Obrađeno je 56 odsto biračkih mesta Josipović ima za sada 571.334 glasova, dok Kitarovićeva ima 554.032 glasova.

20:22 - Obrađeno je 45 odsto biračkih mesta, prebrojano 875.127. Josipović ima za sada 435.769, dok Kitarovićeva ima 416.592 glasova.

20:12 - Državno izborno povjerenstvo, hrvatski ekvivalent našem RIK-u, objavio je prve obrađene rezultate, po kojima je Josipović uzeo 51,9 odsto glasova, dok je Kolinda Grabar Kitarović uzela 48,1 odsto glasova u današnjem drugom krugu predsedničkih izbora.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U drugom krugu izbora za predsednika Hrvatske kandidat Hrvatske demokratske zajednice Kolinda Grabar Kitarović ima prednost nad predstavnikom Socijaldemokratske partije Ivom Josipovićem, pokuzuju rezultati prvih izlaznih anketa koje je za sve tri hrvatske nacionalne televizijske kuće sprovela agencija "Ipsos Puls". Grabar Kitarović osvojila je 51,49, a aktuelni predsednik 48,6 odsto glasova birača, javlja Hrvatska radiotelevizija. Izlazna anketa je metoda koja na temelju odgovora birača na pitanje za koga su glasali procenjuje rezultate izbora i sprovodi se na uzorku od desetak hiljada birača. Statistička greška iznosi četiro odsto.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Prvi rezultati izbora očekuju se nakon 20 časova. Državna izborna komisija će tada početi sa objavljivanjem nepotpunih i privremene rezultata. Komisija je najavila da će u 22 časa održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate šestih predsedničkih izbora u Hrvatskoj od sticanja nezavosnosti. Predsednički mandat traje pet godina i, prema hrvatskom Ustavu, niko ne može biti biran više od dva puta uzastopno na tu funkciju. (Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vendetta

    11. januar 2015 | 21:59

    Dobro vece Srbijo! Ova je gora od Tudjmana i Mesica zajedno. Ova mrzi Srbe iz dna duse.

  • срруцг

    11. januar 2015 | 22:06

    Ја не волим људе те који воле ХДЗ...;))) то су нека тужна лица, је..ла их шаховница...;)))

  • Petar Arsenijevic

    11. januar 2015 | 22:08

    Neoustastvo je pobedilo. Iako ni oni drugi nisu bolji sada braco Srbi pamet u glavu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA