Evo zašto se Srbi sve više ubijaju u lovu! (FOTO)

Lovac mora jasno da vidi šta cilja, a ne da puca zato što „nešto šuška u žbunju”. Ali, nepažnja da se puška ne zakoči i oružje ne isprazni kad to obavezno treba učiniti, donosi tragedije

  • 12

Minuli vikend doneo je, po ko zna koji put, tragediju u lovu, kada je u selu Zakuta, u blizini Kraljeva, Z. J. (60) nehotično opalio iz puške i smrtno ranio jednog dvadesetogodišnjeg Kragujevčanina.

To delo je, shodno zakonu, okvalifikovano kao nehatno lišenje života.

Tim tragičnim događajem, nažalost, samo je nastavljen crni niz da širom Srbije lovci, ili u nekim slučajevima, krivolovci stradaju u lovu. Domaćoj javnosti je, nažalost, u gorkom sećanju i vikend 24. i 25. novembra 2013. godine, kada su poginula tri lovca. To je bio najcrnji vikend u istoriji srpskog lovstva. Sve je počelo u selu Gornja Gorevnica, kod Čačka, kada je lovac D. T. (51) ušao u gustiš obrastao šibljem. Po rečima očevidaca, puška je slučajno opalila… Tragični niz je nastavljen je istog dana na jugu Srbije, kod Bojnika, kada je prijatelj ubio prijatelja: Dobrivoje P. (69) opalio je iz puške i pogodio svog dugogodišnjeg lovačkog saborca Stevana S. (60). Nesrećni čovek je podlegao povredama na licu mesta pre dolaska Hitne pomoći.

Foto: Ilustracija - Telegraf, flickr/NechakoRiver, AP/Tanjug Foto: Ilustracija - Telegraf, flickr/NechakoRiver, AP/Tanjug

Dve stvari u svim tim tragedijama upadaju u oči: uglavnom je reč je o relativno starijim, iskusnijim lovcima, od kojih se manje očekuje da budu nesmotreni i(li) neodgovorni, ali i činjenica da je u dve pogibije uzrok bio opaljenje puške u trenucima kada bi morala da bude zakočena.

Glavni uzrok nesreća u lovu je, naravno, ljudska nepažnja. Osnovno pravilo bezbednog lova je da puška bude zakočena dok se divljač ne pojavi na vidiku. Lovac mora jasno da vidi šta cilja, a ne da puca zato što „nešto šuška u žbunju”. Ali, nepažnja da se puška ne zakoči i oružje ne isprazni kada to obavezno treba učiniti, donosi tragedije.

Alkohol je, naravno, zabranjen, ali pošto se u lovu mahom svi poznaju, često će prijatelj prijatelju da oprosti višak maligana, tako što će sve jednostavno prećutati. To se ponekad vrati kao bumerang.

Foto-ilustracija: sxc.hu/bluerock Foto-ilustracija: sxc.hu/bluerock

Poznato je i da se među lovcima u Srbiji teže formirala navika nošenja fluorescentnih obeležja. Dugo su slabo prolazila uveravanja da divljač ne razlikuje boje i da nošenje naranyastih prsluka ne smanjuje šanse za dobar ulov, ali to se poslednjih godina promenilo, naročito u Vojvodini, gde su mnoga udruženja „obukla” sve svoje lovce u dobro vidljive prsluke, zahtevajući da fluorescentno obeležje ima svaki učesnik u lovu.

Očigledno, preporuka lovnih stručnjaka te dugogodišnji evropski trend da lovci preko svoje klasične odeće nose naranžaste prsluke ili kačkete koje se vide i na udaljenosti od 200 metara, u Srbiji je slabo zaživela. Uzalud stručnjaci tvrde da flourescentnu narandžastu boju divljač vidi isto kao i kamuflažnu… Dugogodišnje navike, teško prihvatanje novina ili, jednostavno, nemar i ravnodušnost u stilu „neće se to meni desiti”, ponekad se pretvaraju u tragični košmar.

(Telegraf.rs / Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Алекса

    1. mart 2015 | 14:32

    "Убиство у лову не подлеже кривичном закону, све се то води као несрећан случај! У нас у селу кад неко неког мрзи, само га позове у лов и дум." Ђура Чворовић

  • Acko

    1. mart 2015 | 16:30

    ..u potpunosti se slažem sa tekstom.. dodao bih još da je kod lovca visok adrenalin,i često se desi da instiktivno bez razmišljanja,''slepo''pritiska obarač..

  • Biljana

    1. mart 2015 | 15:49

    A sta sa lovokradicama na periferiji Beograda? U sumi ispod kumodraza ka bubanj lotoku i kruznom putu pojavile se divlje svinje i sakali. Love ljudi kako se kome svidi,nikakve kontrole nema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA