EU: Pomažemo, a ne uređujemo medije

Delegacija EU u Srbiji tvrdi da se novac daje u cilju podrške slobodi izražavanja, a da su korisnici pomoći jedini odgovorni za sadržaj objavljenog materijala

  • 2

Novčani grantovi EU dodeljuju se nezavisnim i nevladinim organizacijama na bazi konkursa, a korisnici imaju apsolutnu uređivačku nezavisnost.

To je na svom sajtu objavila Delegacija EU u Srbiji.

U saopštenju se navodi da se grantovi daju u cilju podrške slobodi izražavanja, a da su korisnici pomoći jedini odgovorni za sadržaj objavljenog materijala.

Evo koliko je EU dala para BIRN-u, RTS-u i ostalim srpskim "nezavisnim" medijima!

Političko uplitanje u medije, ekonomski problemi poput medijske koncentracije, različiti vidovi zlostavljanja, uključujući nasilje nad novinarima i dalje su aktuelne teme u društvima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, navodi se u toj informaciji.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U saopštenju Delegacije se navodi da "unapređenje situacije bez sumnje nadilazi prosto transponovanje pravila EU: ono zahteva kulturnu i promenu ponašanja u sferi politike, pravosuđa i medija".

EU ovaj proces podržava na sledeće načine - pružanjem pravne pomoći i smernica za izradu medijskih propisa, pomnim praćenjem politika u ovoj oblasti u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima i pružanjem finansijske pomoći kroz programe u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć.

Ovu informaciju Delegacija EU je objavila na svom sajtu u danu kada kada premijer Srbije Aleksandar Vučić i šef Delegacije EU Majkl Davenport razgovaraju u Vladi Srbije nakon polemike na relaciji Vlada Srbije - EU.

Kako se navodi u saopštenju Delegacije, sloboda izražavanja je ključna za spremnost jedne zemlje da postane deo EU.

Foto-ilustracija: Telegraf Foto-ilustracija: Telegraf

To podrazumeva posvećenost demokratiji, dobrom upravljanju i političkoj odgovornosti i shodno tome nijedna zemlja ne može postati deo EU ukoliko nije u stanju da garantuje slobodu izražavanja kao osnovno ljudsko pravo (Član 49 Lisabonskog ugovora).

- Obezbeđivanje slobode izražavanja i medija jeste jedan od najvećih izazova sa kojim se suočavaju zemlje proširenja - navedeno je u saopštenju.

Kako se navodi, novčani grantovi EU se dodeljuju s ciljem podrške slobodi izražavanja dodeljuju se nezavisnim i nevladinim organizacijama širom regiona na bazi konkursa i u skladu sa strogim pravilima procedure. Svi korisnici pomoći imaju apsolutnu uređivačku nezavisnost i jedini su odgovorni za sadržaj objavljenog materijala.

EU od vlasti očekuje da obezbede okruženje koje će pogodovati slobodi izražavanja i medija.

Foto: Flickr/Salim Shadid Foto: Flickr/Salim Shadid

Kritika medija je od presudnog značaja za ostvarivanje realne odgovornosti izabranih vlada; vlade bi, s druge strane, trebalo da spremno dočekaju kritiku i da je istraže na transparentan način, ističe se u saopštenju.

U skladu sa ovakvim pristupom i strategijom proširenja, Delegacija EU u Republici Srbiji je objavila konkurs za dostavljanje ponuda u okviru projekta Jačanje medijske slobode u okviru programa IPA 2012, a cilj projekta je jačanje istraživačkog novinarstva kroz podršku kvalitetnoj medijskoj produkciji u oblasti vladavine prava, odnosno dobrog upravljanja, ljudskih prava i zaštite manjina, slobode izražavanja i pomirenja u regionu.

Mediji bi trebalo da informišu o temama poput efikasnosti pravosuđa, primene zakona, borbe protiv svih oblika kriminala, podrške izbeglicama, interno raseljenim licima i tražiocima azila, borbe protiv korupcije, zloupotrebe službenog položaja, zaštite medijskih sloboda, regionalne saradnje kao i istrage i suđenja za ratne zločine.

Delegaciji je na konkurs pristiglo 100 predloga projekata, od čega je izabrano 19 projekata ukupne vrednosti 1,8 miliona evra.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Među izabranim korisnicima su dva dnevna lista, dva nedeljnika, dva javna medijska servisa, tri lokalne radio stanice, jedna agencija, dva medijska udruženja odnosno mreže i sedam nezavisnih produkcijskih kuća.

Autori detaljnih predloga projekata su njihovi vlasnici i EU ni na koji način ne utiče na njihovu uređivačku politiku.

Jedan od 19 korisnika je i Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) čiji projekat nastoji da ojača ulogu medija u borbi protiv korupcije, pružanjem podrške istraživačkom novinarstvu, formiranjem baze podataka za novinare i priručnika za novinare, davanjem preporuka u kreiranju politika i učešćem u javnim slušanjima u Skupštini.

Foto: Flickr/rockcohen Foto: Flickr/rockcohen

Projekat predviđa istraživanje u okviru pet oblasti: mediji, javne nabavke, prostorno planiranje i izgradnja, stranačka kontrola javnih resursa i sredstava i zdravstvo.

U saopštenju se naglašava da su mediji jedini odgovorni za izražene stavove.

- Važno je napomenuti da stavovi izraženi u bilo kojoj medijskoj produkciji koju finansira EU, ne odražavaju stavove EU ili njene Delegacije - navedeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA