TRANSRODNO U VOJSCI SRBIJE: Penzionisali su me jer hoću da postanem žena!

Ministar odbrane Bratislav Gašić negirao je danas da u Vojsci Srbije postoji diskriminacija i istovremeno se izvinio transrodnoj osobi majoru Heleni (M.V.) zbog, kako je rekao, administrativne greške u rešenju o njenom penzionisanju

  • 38

Major koji se sada predstavlja kao Helena tvrdi da je penzionisan samo zbog činjenice da je transrodna ličnost.

Naređenje za penzionisanje ovog majora stiglo je 22. oktobra 2014. godine, "jer joj je ustanovljena dijagnoza koja može uzrokovati štetne posledice po ugled Vojske Srbije", kažu u udruženju "Egal".

- Iako mi je VMA rekla da sam sposobna za vojnu službu, neko u Ministarstvu odbrane tvrdi da štetim ugledu vojske. Navela bih samo primer Ajle Holdom, transrode osobe koja je pilot Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije, kao i njene američke koleginice voijnog poilota Lorin Skot - kaže Helena.

Kako "Blic" saznaje, Helena iz braka koji je završen razvodom ima četvoro dece, a radila je u Sabirno-prodajnom centru Vojske Srbije. Vojna policija Helenu je privela jo 2001. godine kada se po gradu šetala u ženskoj odeći. Tada su joj na sedam meseci oduzeti čin i služba, ali je nako žalbe Vrhovnom sudu vraćena na posao. Helena se trenutno nalazi u procesu promene pola i prima hormonsku terapuiju.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Ministar odbrane Bratislav Gašić negirao je danas da u Vojsci Srbije postoji diskriminacija i istovremeno se izvinio transrodnoj osobi majoru Heleni (M.V.) zbog, kako je rekao, administrativne greške u rešenju o njenom penzionisanju.

Gašić je u izjavi za Tanjug objasnio da će se zbog toga lično izviniti majoru Heleni i objasnio da je ona penzionisana jer je stekla uslove za to, te zato što su to zahtevale potrebe službe.

- U slučaju majora za kojeg se tvrdi da je penzionisan jer je transrodna osoba, želim da naglasim da je jedini razlog zbog kojeg se to dogodilo, činjenica da je navršio 20 godina radnog staža i da su potrebe službe zahtevale njegov prestanak - izjavio je Gašić.

Foto: mod.gov.rs Foto: mod.gov.rs

Prema njegovim rečima u Vojsci Srbije nema diskriminacije ni po jednom osnovu.

- Nije je bilo i neće je biti. U prilog toj tvrdnji baziraću se na ovom konkretnom slučaju. Od 2001. postoji informacija da je M.V. imao drugačiji rodni identitet, i pored toga on je u jedinicama u kojima je bio raspoređen radio još 14 godina i zbog toga nije imao nikakve probleme - rekao je Gašić.

On je dodao da je Helena, odnosno M.V. imala redovan tok karijere i napredovanje u službi, ali da se u rešenju o penzionisanju potkrala "administrativna greška".

- Administrativnom greškom u rešenju se našla formulacija koja ne odgovara stvarnim razlozima, pa se našem pripadniku iskreno izvinjavam zbog toga i koliko već sutra pozvaću i novinare i njega da mu se lično izvinim zbog te greške koja je nastala u rešenju - poručio je Gašić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miami

    15. januar 2015 | 21:20

    Osoba sa krizom identiteta ili drugom vrstom psihickog poremecaja ne moze da bude oficir, niti da komanduje drugim vojnicima.

  • Anonimus

    15. januar 2015 | 21:06

    Brak,četvoro dece,čovek pred penziju i sad se setio da menja pol?! Žestok poremećaj u glavi

  • Раша

    15. januar 2015 | 21:55

    Е да може ово Степа,Мишић, Путник да виде...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA