BILI SMO MEĐU BAPTISTIMA: Srbi koji slave Boga na drugi način! (FOTO) (VIDEO)

Dane Vidović, pastor Hrišćanske baptističke crkve priča za Telegraf kada i zašto je srušena prva Baptistička crkva u Beogradu, kako ih je napadao "Obraz" 90-ih, i zašto je datum Hristovog rođenja i po julijanskom i gregorijanskom kalendaru pogrešan

  • 13

Danas je malo poznato, a o tome se ruku na srce malo i pričalo da se prva protestantska crkva u Beogradu nalazila pored muslimanske džamije.

Ta zgrada je najverovatnije srušena i nije bila samo zgrada Luteranske crkve, već i protestantska opština, što znači da su je "delili" uglavnom luterani i kalvinisti.

Prema okvirnim podacima, ova hrišćanska grupacija u Srbiji broji oko 200.000 pripadnika. Međutim, ako se taj broj ograniči samo na crkve protestanske baštine, bez tradicionalnih protestantskih crkava, onda on iznosi nekoliko desetina hiljada.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Najstariji član Hrišćanske baptističke crkve u Beogradu u kojoj se obrela ekipa Telegrafa proslavila je pre nekoliko dana - 97. rođendan, dok je najmlađi tek prešao punoletstvo.

S osmehom na licu kao pravi domaćin, pak, primio nas je Dane Vidović, pastor Hrišćanske baptističke crkve iz Beograda i sekretar Saveza baptističkih crkava u Srbiji.

Foto: Hrišćanska baptistička crkva Foto: Hrišćanska baptistička crkva

Nekako na početku razgovora nametnula se priča o poreklu, te ubrzo saznajemo da je Vidović rođen u Petrinji, i da potiče iz Banskog Grabovca, koje je u Drugom svetskom ratu postradalo od ustaša. Tamo se, kaže, i dan-danas nalazi spomenik na mestu gde je pobijeno više od 1.200 stanovnika tog i okolnih mesta.

Njegov deda po majci, Stanko Šteković, koji je poginuo 1943. u partizanima, takođe je bio vernik, baptista, baš kao i njegovi roditelji. Lično iskustvo obraćenja Bogu i Hristu doživeo je prema sopstvenom svedočanstvu kada mu je bilo 14 godina.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Iako sam imao dobro hrišćansko vaspitanje, i u porodici i u crkvi u mom mestu, ipak me ni moja porodica, ni crkva nisu forsirale da postanem baptista. Ne sećam se da su mi roditelji ikad rekli: "Sine, treba da budeš baptista". To nam nisu govorili ni u crkvi. Umesto toga, i jedni i drugi su me učili zašto treba da verujem u Boga i zašto treba o tim stvarima da razmišljam svojom glavom i u skladu s onim što pročitam u Svetom pismu, ali i zašto ću jednog dana o svemu tome morati sam da donesem odluku - počinje priču za Telegraf Vidović objašnjavajući nam do detalja kako su organizovane evanđeoske crkve.

Foto: Hrišćanska baptistička crkva Foto: Hrišćanska baptistička crkva

- Evanđeoske crkve su uglavnom zasnovane na kongregacionalnom principu, što znači da odluke donosi cela okupljena, pomesna, crkva (skupština ili kongregacija). Glavni službenici svake pomesne crkve su starešine i đakoni, a jedan od starešina je obično pastor.

Kao vernici koji svoje verovanje zasnivaju na Svetom pismu ili Bibliji, evanđeoske crkve nemaju sveštenike?

- Sveštenik je starozavetna funkcija koja se sastojala u posredovanju između ljudi i Boga i prinošenju žrtava, međutim, obe te službe - prema Bibliji - ispunjene su u Hristu. Hristos je ispunio ulogu našeg Sveštenika, tako da više nijedan čovek ne može da bude sveštenik. Starešinstvo je uvek timsko (ne jedan čovek, osim u izuzetnim okolnostima), a uloga starešinstva jeste da poučava i vodi crkvu u duhovnim pitanjima.

Malo je poznato da je sa osnivanjem baptističke crkve u Beogradu povezano ime čuvenog škotskog dobrotvora Francisa Harforda Makenzija, po kome jedna ulica u prestonici nosi ime?

Foto: Hrišćanska baptistička crkva Foto: Hrišćanska baptistička crkva

- Malo je poznato i da je hram Svetog Save sagrađen na njegovom imanju... Makenzi je došao u Srbiju 1876. godine, tokom srpsko-turskog rata, u nameri da pomogne ratom postradalom narodu Srbije. On nije bio baptista, već je pripadao Slobodnoj škotskoj crkvi (Free Church of Scotland), i u Beogradu nije pokušavao da osnuje crkvu svoje veroispovesti, već je pokušavao da utiče na pravoslavno sveštenstvo da narodu propoveda čisto evanđelje (poruku o spasenju).

Poznato je da je Makenzija svesrdno podržavao i njegov dobar prijatelj Čedomilj Mijatović, jedan od najuticajnijih srpskih političara i pisaca, ministar finansija u vladi kralja Milana i kasnije srpski diplomata u Londonu?

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Mijatovićeva supruga, Elodija, bila je poznati engleski lingvista i prevodilac, a po veroispovesti metodistkinja. Njih troje, Makenzi, Mijatović i njegova supruga, a neko vreme i dvojica nazarena, održavali su kućne, biblijske časove. Jednom mladiću iz Beograda (rodom iz Negotina), po imenu Svetozar Barbulović, koji je u srpsko-turskom ratu bio ranjen, Makenzi je organizovao lečenje u Beču. Barbulović se tamo obratio Bogu i krstio 1880. godine u Baptističkoj crkvi. Bečka crkva ga je već sledeće godine poslala na bogoslovsko obrazovanje u Švajcarsku, a 1885. godine, Makenzi ga je pozvao nazad u Beograd, gde je Barbulović propovedao i krštavao. Tako za početnu godinu Hrišćanske baptističke crkve u Beogradu možemo uzeti tu, 1885. godinu.

Gde se nalazila prva baptistička crkva u Beogradu?

Foto: Hrišćanska baptistička crkva Foto: Hrišćanska baptistička crkva

- Crkva se okupljala u iznajmljenim prostorijama sve do 1938. kad je kupila svoju prvu zgradu za bogosluženja i za potrebe novoosnovane bogoslovske škole, koja je predstavljala prvu evanđeosku bogoslovsku školu u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Zgrada se nalazila u Bulevaru Kralja Aleksandra 264 (na mestu današnjeg SI marketa). Tu zgradu lokalne vlasti su oduzele i srušile 1973. godine i do danas crkvi ništa nisu nadoknadile.

Koje znamenite ličnosti kroz istoriju su pripadale vašoj verskoj zajednici?

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Od poznatih baptista izdvajam Džona Banjana, engleskog romanopisca (najpoznatije delo mu je "Pilgrim's Progress" ili "Put hrišćanina"). Donekle se među baptiste može uvrstiti i Džon Milton, pisac "Izgubljenog raja". Neki predsednici SAD-a bili su baptisti, poput Džimija Kartera... Treba reći da je poznatih ličnosti iz redova evanđeoskih hrišćana bilo i iz drugih veroispovesti. Za nas je možda najinteresantnije pomenuti pokojnog predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog koji je bio član Medodističke crkve iz Skoplja.

Šta su najveće predrasude o vašoj verskoj zajednici?

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Pretpostavljam da predrasude nisu osnovni uzrok netrpeljivosti nekih tradicionalnih verskih zajednica, institucija ili uticajnih pojedinaca prema evanđeoskim hrišćanima. Uzroke više treba tražiti u verskim sistemima samih tih verskih zajednica koje, s jedne strane ne trpe različitost, a s druge se smanjuje mogućnost uticaja na verske zajednice ako su "usitnjene". Period najžešćih progona u novije vreme su 80-e i 90-e godine prošlog veka, kad su ti progoni predstavljali orkestriranu kampanju protiv evanđeoskih hrišćana i crkava, koja je obuhvatala sve sektore društva, crkvu, policiju, vojsku, medije...

Da li je istina da je više pravoslavnih pisaca i izdavačkih kuća pisalo i objavljivalo knjige i članke sa vrlo paušalnim i malicioznim tekstovima o evanđeoskim crkvama, ne praveći razliku između njih i satanističkih grupa?

Foto: Hrišćanska baptistička crkva Foto: Hrišćanska baptistička crkva

- Tadašnja vojska i policija su im se u tome priključile, ili su one, možda, bile baš inicijatori te kampanje. U svakom slučaju obe ove državne institucije su objavljivale knjige i članke protiv "sekti", a u stvari su napadali evanđeoske crkve. Novine su u to vreme bile pune članaka o sektama, a većina televizija dovodilo je u svoj studio navodne stručnjake "sektologe", koji su narodu ispirali mozak svojim navodnim sociološkim i raznim drugim "analizama" sekti.

Možda je fizički najopasnija bila situacija kad je jedne godine napad organizovao "Obraz"?

Foto-ilustracija: Flickr/Mike Nelson Foto-ilustracija: Flickr/Mike Nelson

- Bio je to napad na božićnu predstavu koju je svake godine, u okviru podele božićnih paketića, organizovala jedna od evanđeoskih humanitarnih organizacija "Hleb života". Tada je policija intervenisala i navodno stala u zaštitu "Hleba života". Međutim, taj događaj je ostao pod velom tajne, ko ga je, u stvari, i zašto organizovao.

Koja je osnovna razlika između učenja evanđeoskih crkava i pravoslavaca, s obzirom na to da se i jedni i drugi vode Biblijom kao svetom knjigom?

Foto: Wikipedia / Mark Pellegrini Foto: Wikipedia / Mark Pellegrini

- Glavna tačka razmimoilaženja evanđeoskih crkava, na jednoj strani i pravoslavlja na drugoj, jeste izvor verskog autoriteta. Pravoslavlje ima dva "izvora" svojih doktrina (ili dogmata): To je, na prvom mestu crkva, ili tačnije, njena tradicija, ili učenje svetih otaca, a Biblija (ili Sveto pismo) je tek na drugom mestu. Evanđeoske crkve tradiciju poštuju samo kao istoriju i kao korektivni element, a ne kao izvor svojih doktrina. Za evanđeoske crkve jedini izvor učenja i verovanja jeste - Sveto pismo.

Evanđeoske crkve su, po tom pitanju, čvrsto utemeljene na tri osnovna načela protestanske reformacije, a to su: samo Božija milost, samo vera i samo Sveto pismo?

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Tačno, a iz ovih načela potiče i sva praksa evanđeoskih crkava. Za oblikovanje te prakse, one se isključivo obraćaju Svetom pismu i tumačenjima Svetog pisma od strane svojih učitelja, koji nemaju status svetitelja, već jednostavno predstavljaju obične vernike koji su svoje živote, uglavnom i profesionalno i lično, posvetili istraživanju Svetog pisma i teološkom sagledavanju života i celokupne stvarnosti i tako formirali i svoj pogled na svet i uticali i na druge. Ono što je često simptomatično, jeste da među teolozima i ozbiljnim proučavaocima Svetog pisma svih hrišćanskih veroispovesti (uključujući i tradicionalne crkve), postoji mnogo veći stepen istomišljenosti, pa čak i nadopunjavanja i saradnje, nego što se to često vidi na planu međusobnih odnosa između članstva tih istih crkava.

Zbog kog dela učenja vas najviše prozivaju i progone?

- Moj utisak je da se prozivke i progoni ne zasnivaju toliko na razlikama u učenju, koliko na činjenici nepoznavanja učenja onog drugog, a često ni svog vlastitog. Većina takozvanih stručnjaka za sekte 90-ih (a verovatno i sada), koja je napadala evanđeoske crkve, pokazala je da ne zna i nema ni osnovne podatke o crkvama koje su napadali, a često je iz njihovih tekstova i izjava bilo jasno da ne poznaju ni pravoslavlje u čije ime su navodno nastupali. Neznanje (ili pogrešno znanje) je najveće zlo za međuverske odnose i najopsniji izvor neprijateljstva.

Kada je po vašem učenju rođen Isus Hristos?

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Datum Hristovog rođenja nije tačka sporenja među hrišćanima (mada se čini da jeste), jer on se tiče pojave dva kalendara u svetu (julijanskog, koga se drži jedan broj pravoslavnih zemalja) i gregorijanskog (koga se drži ostatak hrišćanskog sveta). Ne postoji "učenje" o datumu Hristovog rođenja, jer ono nije stvar "učenja", već kalendara. Datum Hristovog rođenja je, ionako, najverovatnije, pogrešan i po jednom i po drugom kalendaru. Međutim, hrišćani - u svakom slučaju evanđeoski - ne slave datum (niti običaje vezane za datume), već slave Hrista, svog Spasitelja i njegovo delo spasenja.

Koji onda praznik smatrate centralnim verskim događajem?

Foto: Hrišćanska baptistička crkva Foto: Hrišćanska baptistička crkva

- To je Isus Hristos! Sve ono što je vezano za njega i njegovo delo. Tu su Veliki Petak, Uskrs i Božić svakako ključni praznici za zahvalno podsećanje na te događaje, ali tu su i Duhovi (ili Trojice), dan na koji je Hristos poslao Svetog Duha (treće lice Svete Trojice) među ljude. Ali, tu je i nedelja kao dan okupljanja u čast zahvalnosti za Hristovu pobedu nad satanom, grehom i smrću.

Gde se nalazi vodeće telo vaše verske zajednice i da li ste s njima u bilo kakvom kontaktu?

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Svaka evanđeoska, pomesna crkva je samostalna u svom odlučivanju o sebi - nisu centralistički organizovane. Međutim, većina njih je ipak uključena u svoje saveze, konferencije i razna udruženja u kojima se odvijaju njihove aktivnosti. Ti savezi su, uglavnom konfesionalni, ali postoje i udruženja poput PEUS-a (Protestantsko-evanđeosko udruženje) koja okupljaju sve evanđeoske vernike i crkve. Jedno od njih je i EUS (Evanđeosko udruženje studenata), "Skripta", udruženje za promociju Svetog pisma među decom i omladinom, i mnoga druga. Savezi i udruženja imaju svoja sedišta i ona se razlikuju od veroispovesti do veroispovesti. Sedište Saveza baptističkih crkava u Srbiji je u Beogradu.

Koje sve grupacije protestantskih crkava u Srbiji postoje i da li biste mogli da nam navedete osnovne razlike među njima? Kojoj grupaciji pripada vaša verska zajednica?

Foto: Hrišćanska baptistička crkva Foto: Hrišćanska baptistička crkva

- Ako pod grupacijma podrazumevate - veroispovesti, to je onda relativno velika lista evanđeoskih zajednica. Međutim, možda je najučljivija razlika među njima ta da postoje harizmatske i "neharizmatske" (ove druge su starije). To je, međutim, malo zbunjujuća terminologija, jer se ta razlika tiče, shvatanja Svetog Duha. Međutim, ne radi se da jedni veruju u Svetog Duha, a drugi ne - jer svi evanđeoski hrišćani veruju u Svetog Duha. Radi se o praksi koja proističe iz tog verovanja, a ta praksa je uticala na model bogosluženja u pojedinim crkvama. Načelno, harizmatske verske zajednice ispoljavaju svoja verska osećanja otvorenije, neposrednije i njihova bogosluženja znaju biti dinamičnija i "življa".

Prokomentarišite mi Zakon o verskim zajednicama... Zašto nije ustavan, koje su mu "šupljine" i da li je moguće da se njime građani svrstavaju u one - prvog, drugog i trećeg reda?

Foto: Foter/Flickr/SalFalko Foto: Foter/Flickr/SalFalko

- Sadašnji zakon o verskim zajednicama (iz 2006.) je otišao više decenija (možda i vekova) unazad, kad je u pitanju regulisanje odnosa crkve i države. Suština novog, sadašnjeg zakona o verskim zajednicama je u tome da je iskoračio izvan svog pravnog delokruga i stupio na bogoslovski teren, tako što su pravnici definisali šta je to crkva, ili ko je crkva. Po njihovoj definiciji, to je svaka nacionalna hrišćanska verska zajednica i one su dobile sva prava. Ostale hrišćanske verske zajednice, koje nemaju nacionalni predznak (koje je zakondavac imenovao kao "konfesionalne" i "ostale"), po njima, nisu crkve i stoga njima pripada manje verskih prava i sloboda nego onima koji imaju nacionalni predznak.

Zbog toga zapravo najveće evanđeoske crkve nisu ni dan-danas registrovane?

- Registrovale su se manje evanđeoske crkve, pretežno one koje su nastale u novije vreme, i koje ranije, uglavnom, nisu imale nikakvu registraciju, tako da sada imaju makar kakvo-takvo pravno priznanje. Samo neke od onih starijih su se registrovale, a za neke od njih znamo da je njihovoj registraciji prethodilo intenzivno nagovaranje i predstavnika vlasti i davanje praznih obećanja.

Svaka vera ima svoje proroke. Ima li nekih "predskazanja" vezanih za vašu veru koja bi recimo bilo interesantno pomenuti?

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Moglo bi se tako reći - da svaka vera ima svoje proroke i "predskazanja". Stoga ću ja reći samo to, da evanđeoski hrišćani više naglašavaju proročku poruku, a ne toliko proroke pojedince. A proročka poruka evanđeoskih hrišćana je jednostavna i mogla bi se sažeti u sledećoj rečenici: Ko god prizove Hrista za svog ličnog Spasitelja i pokaje se od svojih greha, ima večni život, a ko se ne pokaje od svojih greha i ne prihvati Hrista za svog ličnog Spasitelja, otići će u večnu propast. Proroštvo ove poruke ima sve elemente proroštva: prvo, tu je ljudska sudbina (ili poruka), tačnije šta će biti sa čovekom ako prihvati Hrista, a šta ako ne, i drugo, tu je i prenosilac poruke ili prorok, tj. onaj koji tu poruku saopštava.

Kako se finansirate?

- Izvori prihoda evanđeoskih crkava su dobrovoljni prilozi članova, darovi i, u pojedinim slučajevima, donacije uspešnijih biznismena, članova pojedinih evanđeoskih zajednica. Manje i siromašnije evanđeoske zajednice povremeno dobijaju pomoć od većih i bogatijih, bilo iz zemlje, bilo iz inostranstva.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    26. januar 2015 | 13:07

    Lep i poucan clanak. Nekako zvuci izbalansirano. Jedino nisam razumeo ovo za svestenike. Ako nema svestenika sta je onda pastor? Da li je on svestenik ili sta? Nikada nisam razmisljao o baptistickim crkvama. Video sam u Americi da ih ima puno.

  • Aleksa

    28. januar 2015 | 19:20

    Mi protestanti takodjer ispovjedamo u simbol vjere. Vjerujemo u svete tajne ali ih razumjevamo na drugaciji nacin. Za nas je jako vazno opravdanje po milosti Bozjoj kroz vjeru (licnu vjeru) i pokajanje. Nanovo rodjenje je termin koji cesto koristimo, slika te duhovne stvarnosti je krstenje.

  • Dragiša Dag

    29. jul 2016 | 10:38

    ja sam Pravoslavac ali mi se svidja Protestantizam na suprot tome što nije jedinstven.Bio sam na predavanju Adventista i Evangelista.Dosta sam naučio razliku izmedju nas i Protestanata.No svidja mi se jednostavno.kad kažem Adventisti oni kažu sekta.Vele i ja sam otpadnik.Počnem na tu temu al ne vredi.Ostaću pri svome.Obilaziću predavanjai znam što sam i ko sam.Da nisam u Srbiji već u npr.,UK.,bio bih Protestant.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA