Evo šta da rade ljudi koji imaju kredit u švajcarskim francima!

Stručnjaci savetuju da je najbolje da, ako ste se već našli u "nebranom grožđu", rešenje potražite u dogovoru s bankom - bilo da probate da dobijete godinu dana "grejs" perioda ili možda veći broj rata na manji iznos. Njihov savet je takođe - ne prebacujte kredite u evre!

  • 6

Nakon što je švajcarski franak naglo ojačao i gotovo se izjednačio sa evrom, svi oni koji su bili zaduženi u "švajcarcima", blago rečeno su - nagrabusili. Rate za kredit, dužnicima su juče skočile za neverovatnih 15 odsto i to za samo jedan dan!

Na pitanje šta sada da rade, stručnjaci blago sležu ramenima i najčešće kažu - sada budite jako tužni. Ono što ipak izvlači situaciju, da od crne ne bude crnja, jesu i progoze da je franak blizu svoje gornje granice i da ne bi trebalo još mnogo da skače.

IMATE KREDIT U ŠVAJCARCIMA? Ponovo ste nagrabusili, rata vam je skočila za 15 odsto za 1 dan!

Foto: Wikipedia/MadGeographer Foto: Wikipedia/MadGeographer

Ekonomski analitičar Aleksandar Stevanović kaže da "oni koji su zaduženi u francima sada ne mogu da urade ništa, kao i da bi najveća odgovornost trebalo da pade na one koji su reklamirali takve kredite".

- Velika odgovornost je i na samim dužnicima. Švajcarski franak je trebalo da raste još pre tri godine i pitanje je zašto se tada nisu svoje kredite probali da prebace u evre - kaže Stevanović.

NBS: Evo šta se dešava sa Švajcarcima!

On napominje i da dužnici mogu i sad da prebace svoj kredit iz "švajcaraca" u evre, ali da dobro razmisle koliko je to pametno.

Printskrin: Youtube / Istinomer Printskrin: Youtube / Istinomer

- Švajcarski franak ne može još mnogo, ali može da ojača. Međutim, šta ako prebacite isplatu rata iz "švajcaraca" u evre, a evro onda ojača, dva puta ćete stradati - kaže Stevanović.

Ono što on predlaže svima koji su podigli kredite u "švajcarcima" i nisu očekivali da će im rate iznosti ovoliko koliko sada iznose jeste da vide sa svojom bankom da dobiju godinu dana "grejs" perioda, veći broj rata na manji iznos, ili neku drugu olakšicu koju bi im banka obezbedila.

(M. V.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA