JAGMA ZA ŠVAJCARCIMA: Da li ih sad treba kupiti ili prodati?!

Ekonomista Ljubomir Madžar veruje da švajcarski franak neće više skakati, a na pitanje da li je sad preporučljivo kupovati "švajcarce" on kaže - "Kako god uradite biće mesta za kajanje!"

  • 12

"Eh da sam bio pametan i pre dva dana sve pare pretvorio u švajcarce" - ako je niste izgovorili, ovu rečenicu ste svakako bar nekoliko puta čuli u toku današnjeg dana.

Naime, Centralna banka Švajcarske saopštila je tokom jučerašnjeg dana da odustaje od trogodišnjih napora da se vrednost franka veštački održi na niskom nivou, što je rezultiralo time da  je švajcarski franak naglo ojačao i da iznosi gotovo koliko i evro.

Dok su juče Švajcarsci slavili, Srbi su mahom zbog ove vesti tugovali - za one koji su zaduženi u švajcarcima, to je potpuno jasno, jer im je rata porasla za enormnih 15 odsto, a oni drugi mahom su imali isti razlog - zašto ne kupiše na vreme švajcarske franke.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Iako se očekivalo da će Srbi juče pohrliti u menjačnice, to se nije dogodilo.

- Sve je potpuno regularno, kao i pre promene kursa. Švajcarci se kupuju i prodaju u potpuno istoj meri -rekli su nam iz jede beogradske menjačnice, a sličan odgovor imali su i njihove kolege iz Novog Sada i Kragujevca.

Ekonomista Ljubomir Madžar veruje da švajcarski franak neće više skakati, a na pitanje da li je sad preporučljivo kupovati "švajcarce" on kaže - "Kako god uradite biće mesta za kajanje!"

Foto: Youtube / hellostudentsrbija Foto: Youtube / hellostudentsrbija

- Kurs je jak i pretpostavljam da se više neće povećavati, da je blizu svog maksimuma. To znači da oni koji se sada budu zaduživali u "švajcarcima", neće se opeći kao oni koji su to učinili pre nekoliko godina - kaže Madžar.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Иван Стоиљковић

    16. januar 2015 | 18:14

    Да, "славили" су просечни грађани зато што сад могу у Немачкој да пазаре јефтиније. Али ретко ко је свестан последица јаког CHF: Држава ће мање да извози, фирме ће имати мање посла, отпуштаће људе, трговина ће бити такође принуђена да даје отказе зато што ће сви у Немачку и тако у круг. Ко не добије отказ имаће мању плату и тад долази до рецесије па онда инфлације, камате ниске и ето сценарија којег гледамо годинама и Јапану. Неки Швајцарци са којима сам дискутовао на ову тему се плаше последица али их једно радује: очекују мање Имиграната!

  • Božo

    16. januar 2015 | 18:15

    Kad su ih blokirali skoro u svim menjalnicama!

  • Рафајло

    17. januar 2015 | 02:42

    Нит имам да купим нити да продам !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA