Gazde u Srbiji od kirija podstanara utaje čak 50 miliona evra!

Procenjuje se da ima oko 300.000 podstanara u Srbiji, a da samo u Beogradu živi oko 100.000 građana bez sopstvenog krova nad glavom. Najčešći razlog što najveći broj podstanara nema čistu prijavu boravka jeste opstrukcija stanodavaca

  • 27

Promene zakona o prebivalištu i boravištu, koje su prvi put uvele obavezu stanodavaca da podstanarima obezbedi prijavu prebivališta na adresi stanovanja, nimalo nisu popravili položaj građana bez doma u vlasništvu.

Najčešći razlog što najveći broj podstanara u Srbiji nema čistu prijavu boravka jeste opstrukcija stanodavaca, koji u strahu od plaćanja poreza ne žele sklapanje ugovora o zakupu stana. Bez potpisanog papira stanari ostaju ne samo bez legalne adrese, već i prijave na biro rada, upis deteta u predškolsku ustanovu, parking mesto ispred zgrade i niz drugih povlastica dostupnih samo građanima sa urednim prijavama.

Precizni podaci o broju podstanara i stanova koji se izdaju u Srbiji ne postoje. Procenjuje se da ih je oko 300.000, a da samo u Beogradu živi oko 100.000 građana bez sopstvenog krova nad glavom.

Udruženje "Velegrad" prošle godine upozorilo je Ministrastvo finansija da ceno tržište izdavanja stanova u Srbiji državu godišnje košta skoro 50 miliona evra. Izbegavanje plaćanja poreza na kiriju samo je jedan član u lancu nepoštovanja propisa, koje uglavnom puca po leđima najslabije karike - podstanara.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    18. januar 2015 | 23:57

    Drzava uvede kontrolu placanja poreza na zakup, automatski za visinu poreza stanodavci podizu kiriju i po kome to ponovo "puca"? Stanodavcu svejedno, ako naplati 100€ bez prijave poreza, ili 120 sa placanjem poreza...

  • Lelemood

    18. januar 2015 | 23:58

    A kada legalno prijavis podstanara na adresu stana, posle bog otac ne moze da ga izbaci napolje. Bolje je ovako.

  • Crtac

    19. januar 2015 | 00:02

    Drzava uzima veliki porez onom ko iznajmljuje stan....Svi bi placali kada bi porez bio 5 ili 10 %

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA