UVEDEN TURSKI JEZIK U SRPSKE ŠKOLE: Đaci "poludeli", sva mesta popunjena!

Kurs će trajati cele školske godine, a namenjen je prvenstveno učenicima srednjih škola. Predavanje će biti održavana u zgradi škole, a profesori turskog verovatno će biti edukatori kojima je ovo maternji jezik

Prvoj kragujevačkoj gimnaziji od februara će biti uvedeno fakultativno učenje turskog jezika. Mesta ima za najviše 25 polaznka, a već se prijavilo između 15 i 20 zainteresovanih. Kurs će trajati cele školske godine, a namenjen je prvenstveno učenicima srednjih škola. Predavanje će biti održavana u zgradi škole, a profesori turskog verovatno će biti edukatori kojima je ovo maternji jezik.

Ivan Nedeljković, psiholog u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, kaže da je ideja za uvođenje fakultativne nastave turskog potekla iz želje da učenci više nauče i o kulturi Turske.

- Centar za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju Kragujevac povezao nas je sa turskim „Bejza“ edukativnim centrom iz Beograda koji će da šalje svog nastavnika. Đaci će osim jezika učiti i o turskoj kulturi, a moći će da se upoznaju sa drevnom umetnošću slikanja na vodi koja se zove “ebru”. To je orijentalna umetnost ukrašavanja papira, objašnjava Nedeljković.

On kaže da povod za uvođenje turskoj jezika u škole nikako nije bio da polaznici bolje razumeju turske serije, mada je bilo zainteresovanih za ovaj jezik baš iz tog razloga. U školi se nadaju da će zainteresovanost đaka biti dovoljna da nastava turskoj jezika bude uvedena i naredne godine.

Sulejman Veličanstveni

 

U pozivu za upis na časove turskoj jezika stoji i informacija da čak 220 miliona ljudi na svetu govori ovaj jezik. Po tom kriterijumu, ovo je peti jezik na svetu. Prema podacima sa popisa iz 2011. godine, u Srbiji je turski maternji jezik za 420 stanovnika.

Kurs turskoj jezika u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji je za sve izabrane polaznike besplatan. Zainteresovani se mogu prijaviti u sekretarijatu gimnazije i putem telefona 034/335506 ili 062/8090101.

Tehnika slikanja na vodi “ebru”, koji će polaznici časova takođe moći da nauče je umetnost u kojoj se koriste isključivo prirodne zemljane boje, četkice od konjske dlake sa drškama od stabla ruže i prirodni preparati za zgušnjavanje vode. Željeni dezen i oblik se dobijaju tako što se na vodu zgusnutu određenim supstancama nakapa željena boja, koja se nakon toga, uz maštu umetnika i pomoć specijalnih šila, oblikuje u najrazličitije forme. Kada je voda oslikana, na nju se pažljivo postavlja papir i slika je gotova.

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    21. januar 2015 | 12:19

    Bruka

  • milica

    21. januar 2015 | 12:38

    E mojii pokojni hajduci i ustanici oprostite ovom narodu sto mirne duse ovu nasu zemlju uvode tihu okupaciju nek nam oproste sva nasa deca , danak u krvi , kmetovi ,knezovi ovo je raspad morala mi smo nepismena nacija u engleskom al'bar znam da je svetski i moramo da ga ucimo ,. Turski hahaha ludilo gospodine ministre prosvete sad mi je sve jasno nikada necemo biti deo evrope i ako smo u njoj mi cemo pripasti turcima jer evropa to zeli

  • vuk

    21. januar 2015 | 12:30

    nije nam dovoljno bilo 500godina silovanje ubijane da ucimo turski..kakva njihova kultura..ludi srbi..bruka sramota..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA