ODGOVOR NBS NA PISANJE TELEGRAFA: Rešenja za švajcarac se ne mogu prepisivati od Hrvata!

Kad se donose odluke za ovakve probleme, mora se imati u vidu da su svaka zemlja i okolnosti različite zbog čega ne može doći do dupliranja rešenja jer su drugačija pristupanja tržišnim učesnicima i regulativnim telima

  • 5

Narodna banka Srbije prikuplja informacije i analizira reagovanja nadležnih regulatornih tela na nagli rast franka u drugim zemljama, kao i eventualne dogovore banaka i dužnika i otvorena je za sagledavanje svega onoga što je dobro i primenjljivo iz iskustva drugih.

Međutim, kada se donose rešenja za ovakve probleme, kao što je problem koji se odnosi na otplatu stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, mora se imati u vidu da su svaka zemlja i okolnosti u njoj različite i da se rešenja ne mogu "prepisivati".

Evo kako su Hrvati rešili problem kredita u "švajcarcima". Zašto to ne mogu i Srbi?

To potvrđuju i do sada prikupljene informacije koje ukazuju da se i sada razlikuju postupanja tržišnih učesnika i regulatornih tela od zemlje do zemlje u zavisnosti od veličine problema, hronologije aktivnosti u prošlosti, kao i uticaja na opšti ekonomski ambijent i finansijsku stabilnost zemlje.

Takođe, primetno je i da je pristup mnogih regulatornih tela po ovom pitanju da se dobro analiziraju efekti mogućih mera i sačeka smirivanje sadašnjih turbulencija u pogledu daljeg kretanja kursa švajcarskog franka pre nego što se pristupi definitivnom predlaganju adekvatnih rešenja.

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

Na primer, u Poljskoj, na osnovu ocena njihovog regulatornog tela, smatraju da ovaj problem ne predstavlja opasnost za poljski finanijski sektor i privredu i verovatno će u tom svetlu pristupiti mogućim rešenjima, iako u ovoj zemlji više od pola miliona građana ima ove kredite.

NBS očekuje da će nakon sastanka u Udruživanju banaka krajem ove nedelje i banke definisati svoje predloge, kako bi NBS, u saradnji sa bankarskim sektorom, celovito sagledala situaciju i opredelila buduće aktivnosti, imajući uvek u vidu potrebu da se optimalno zaštite interesi i poverilaca i dužnika, i ne ugrozi finansijka stabilnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misa-Resenje

    21. januar 2015 | 19:27

    Sreda, 21. 01. 2015. 07:08h neregistrovan korisnik Resenje je jednostavno. Ni drzava ni poreski obveznici ne treba da placaju umesto nas.Neka banka dokaze da je zaduzena u chf i nikom nista.Ali one su se zaduzivale u eurima i imaju extra profit od 65% za 6 godina.Moj primer: 28.000 eura dobio a kazu danas 44.700 eura da sam dobio. Koja banka nije zaduzena u chf neka konvertuje kredit u eure na dan uzimanja kredita i resen poblem.Drzava ne dotira nista, Banke zaradjuju dogovorenu kamatu a duznici nisu prevareni i vezani su za euro. Doneti i primeniti zakon jednostavno a ne kosta i banke sprecene u extra profitu--prevari

  • Veko

    21. januar 2015 | 17:45

    Da smo uveli kao crnogorci EVRO danas ne bi imali taj problem. Nikada nije kasno.

  • Deki

    21. januar 2015 | 21:27

    Ma kod nas je uvek nesto drugacije stanje nego kod drugih.Kad treba neka forma da se prepise to moze brze bolje.Nígde konkretnog poteza za olaksanje zivljenja..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA