HOĆETE DA RADITE U INOSTRANSTVU? Pogledajte koje radnike traže evropske države!

Sezonski poslovi najčešći su u turizmu i ugostiteljstvu, iako kvalifikovani kuvari i konobari imaju izgleda i za stalan posao, naročito ako su ranije odradili sezonu i pokazali se

  • 26

Lekari i medicinske sestre, negovatelji, programeri, inženjeri stročarstva i elektrotehnike, radnici u sektoru turizma i elektrotehnike (pre svega kvalifikovani konobari i kuvari), najlakše će naći posao u inostranstvu. Za tim zanimanjima postoji velika potreba u celoj EU, kažu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ).

 

Sezonski poslovi najčešći su u turizmu i ugostiteljstvu, iako kvalifikovani kuvari i konobari imaju izgleda i za stalan posao, naročito ako su ranije odradili sezonu i pokazali se.

 

Tako u 35 odsto obrazovanje kao uslov nije bilo navedeno, dok su poslodavci podjednako tražili one sa srednjom i visokom stručnom spremom. U gotovo 80 odsto slučajeva tražilo se poznavanje jezika, pri čemu je 61 posto poslodavaca tražilo napredno poznavanje engleskog, a 21 posto nemačkog.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Norveška

 

Ima veće potrebe za stručnjacima u crpljenju nafte i plina. Traže se i građevinski tehničari i inženjeri, IT stručnjaci, kuvari i pekari.

 

Nemačka

 

Nemačka ima najveće potrebe u sektoru nege starijih i dece, u ugostiteljstvu, ali i u tehničkim zanimanjima. Potražnja je za električarima, elektroinstalaterima i vodoinstalaterima.

 

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

 

Švajcarska

 

U delu Švajcarske uz granicu sa Francuskom postoji tradicija časovničara pa je u tom delu zemlje veća potražnja za stručnjacima u tom području.

 

Austrija

 

Austrija ima razvijenu zimsku turističku sezonu, tokom koje su povećane potrebe za kvalifikovanim konobarima i kuvarima.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Hrvatska

 

Koristeći usluge Euresa, stranci se u Hrvatskoj zapošljavaju u turizmu gde nema kandidata za posao turističkog animatora s poznavanjem švedskog, francuskog ili ruskog.

 

Danska

 

U pograničnom području Danske i Švedske (tzv. Medicon Valley) koncentrisana je farmaceutska industrija i biotehnologija i povećane su potrebe za radnicima u tom sektoru. U Švedskoj je povećana potražnja za kuvarima i zidarima.

 

(Telegraf.rs/ Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Midheta

    8. septembar 2015 | 19:43

    Zdravo. Zaintrosovana sam za posao kuhara. Gdje treba aplicirati za posao u Austriji. Unaprijed hvala. Lijep pozdrav..

  • Lydia

    23. januar 2015 | 11:31

    Lazu te duso...lazu...

  • cvijin andrija

    27. oktobar 2015 | 16:00

    radim u grafickoj struci 25 god radim u flexo stampi na arsomi 410 15god trazim posao u svajcarskoj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA