Ovu mučenicu su bacili pred lava, a ona je uradila nešto što je sve zgranulo!

Danas, 25. januara, pravoslavni vernici slave svetu mučenicu Tatjanu, koju su mučili tako što su je šibali, odsecali joj meso, strugali je železom, a potom je bacili pred lava

  • 7

Danas, 25. januara, Srpska pravoslavna crkva proslavlja svetu mučenicu Tatjanu.

Ova Rimljanka je bila velika hrišćanka i đakonisa pri crkvi. Živela je u vreme vladavine cara Aleksandra, čija je majka Mameja bila hrišćanka. Sam car je bio kolebljiv u veri, zbog čega je u svom domu imao kipove: Hrista, Apolona, Avrama i Orfeja.

Njegovi doglavnici su progonili hrišćane i bez careve naredbe. Kada su izveli devicu Tatjanu na mučenje, ona se molila Bogu za svoje mučitelje.

U tom trenutku su im se svima otvorile oči, te su ugledali četiri anđela okolo mučenice. Kada su to videli svih osam je poverovalo u Hrista, zbog čega su mučeni i ubijeni.

SVAKI DAN SE MOLITE, A OVO NE ZNATE: Danas slavimo sveca koji je napisao reči naše molitve!

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Svetu Tatjanu su nastavili da muče: šibali su je, odsecali joj meso, strugali je železom, i tako svu iskrvavljenu bacili uveče u tamnicu da bi je sutradan opet mučili. No, Bog je poslao anđele u tamnicu koji su je hrabrili i iscelili je, tako da se Tatjana svako jutro javljala pred mučiteljima potpuno zdrava.

Kada su je naposletku bacili pred lava, on se umiljavao oko nje i nije je povredio. Zato su joj odsekli kosu misleći da joj je tamo skrivena neka vradžbina.

Najzad su je izveli zajedno sa ocem i oboje ih posekli mačem. Tako je skončala život oko 225. godine.

SVETI JOVAN KRSTITELJ: Ako na ovaj dan potone jaje u posudu sa vodom, sudnji dan je blizu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    25. januar 2015 | 12:15

    Kako te nije sramota, srami se.

  • 123

    25. januar 2015 | 11:35

    Ma sećam se kao da je juče bilo! Lav je kasnije pobegao tako da su ga tražili skoro mesec dana. Posle je došao neki čovek koji je ispričao da je lav preplivao Sredozemno more i od tada se zadržao u Africi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA