Grci danas biraju da li će izaći iz evrozone!

Prema nekim anketama, Siriza bi osvojila između 33,5 i 35,5 odsto glasova, a Samarasova Nova demokratija između 25,5 i 27,6 odsto glasova

  • 1

Grčki narod treba da napravi izbor za povratak nadi, demokratiji i dostojanstvu, kao i okončanju straha, izjavio je Aleksis Cipras, lider opozicione stranke radikalne levice SIRIZA, koja se smatra glavnim favoritom današnjih parlamentarnih izbora u Grčkoj.

- Danas pravimo korak ka povratku nade, okončanju straha, povratku demokratije i dostojanstva u našoj zemlji - rekao je Cipras (40), glasajući na biračkom mestu u Atini, prenela je agencija ANA. Prema njegovim rečima "odgovornost je na svima koji će glasati".

Cipras je rekao i da se danas odlučuje da li će se Trojka (EU, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond) vratiti sutra u Grčku kako bi bile ispunjene preuzete obaveze koje je preuzeo premijer Antonis Samaras "o daljem smanjenju penzija i plata, povećanju poreza, ukidanju zabrane prodaje na licitaciji stanova dužnika za hipotekarne kredite, odnosno o nastavku bankrotirane i katastrofalne politike restriktivne privrede bez kraja, ili će sutra naša zemlja da počne da se bori za dostojanstven život u Evropi", preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima povratak dostojanstva Grčka bi tražila u "surovim pregovorima". AFP navodi da je Cipras rekao da "Evropa mora da pronađe alternativu oštrim merama štednje".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ruska informativna agencija (RIA) Novosti prenela je rezultate anketa sa birališta, po kojima bi Siriza osvojila između 33,5 i 35,5 odsto glasova, a Samarasova Nova demokratija između 25,5 i 27,6 odsto glasova.

Prema tim izlaznim anketama, uz potreban census od tri odsto, u parlament bi trebalo da uđe sedam stranaka.

Na trećem mestu je ultradesničarska Zlatna zora, sa 6,4 odsto glasova, partija Reka (Potami) sa 6,2 odsto, Komunistička partija Grčke pet odsto, PASOK 4,5 odsto i Nezavisni Grci (Anexartitoi Ellines ili ANEL) 4,3 navodi RIA Novosti na osnovu ankete.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Poly

    25. januar 2015 | 18:28

    Braco Grci napustajte tu fasisticku organizaciju...nije ona za Pravoslavne antifasisticke narode...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA