Srbi s Kosova bez policije ne mogu da proslave ni Svetog Savu! (FOTO)

U južnom delu podeljenog grada na Ibru oko stotinka Srba su i posle 16 godina, organizovano autobusom, u pratnji kosovske policije obležili hramovnu slavu Svetog Savu

  • 1

U južnom delu podeljenog grada na Ibru oko stotinka Srba su i posle 16 godina, organizovano autobusom, u pratnji kosovske policije obležili hramovnu slavu Svetog Savu.

 

Posle liturgije u sabornom hramu Svetog Dimitrija u severnom delu, tradicionalno crkveni hor "B. Nušić", koji je do 1999. godine pevao u crkvi Svetog Save u južnom delu i vernici su i ove godine slavopojali Svetom Savi i isekli kolač u hramu u kome su se mnogi od njih krštavali, venčavali ili kumovali.

 

Protojerej Staniša Arsić, starešina hrama Svetog Dimitrija je okupljenim vernicima čestitao slavu "svekolikog srpskog roda" blagodareći Bogu i Svetom Savi što smo ostali dosledni veri naših otaca, veri Hristovoj, na putu koji nas je usmerio i amanetu koji nam je ostavio.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

- Danas celo srpstvo slavi Svetog Savu gde god se nalazili, i u hramovima i u školama. Neka bi nam Gospod Bog podario i uslišio molitve koje mu prinosimo u današnji dan u slavu Svetog Save, a Sveti Sava naš zaštitnik i molitvenik pred Gospodom neka nam pomogne da ostanemo dosledni veri pravoslavnoj, veri Svetosavskoj na svojim pragovima i u svojim hramovima – rekao je Arsić.

 

- Uvek dođemo sa nekom setom i tugom. Prevelika je čast biti domaćin slave u hramu posvećenom Svetom Savi, meni je posebno čast jer sam član hora "Nušić" koji je stasao i pevao u ovom hramu – rekao je ovogodišnji domaćin slave Vladimir Jakšić iz Kosovske Mitrovice.

 

Sledeće godine svečar o Svetom Savi biće Vladimir Bogićević iz Kosovske Mitrovice.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

-Drago mi je da je Bog blagodario da dobijem tu čast da budem sledeće godine domaćin slave u čast prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi. Zna se šta Sveti Sava znači srpskom narodu, nadam se da ćemo se sledeće godine okupiti u još većem broju - rekao je Bogićević.

 

Proslavi Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice prisustvovao je i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić koji je poručio građanima da po pitanju opstanka moraju biti jedinstveni.

 

- Današnja poseta južnom delu Kosovske Mitrovice treba da bude opomena i ostalim građanima Kosovske Mitrovice da se češće i više okupljamo ovde, ne samo kada su u pitanju praznici, nego da nastojimo da budemo uporniji, da vrata ovog hrama budu otvorena svakog dana i da konačno, obnova ovog hrama i ne samo u Kosovskoj Mitrovici, nego svih hramova, manastira i crkava na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije bude u što kraćem roku započeta - rekao je on.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

U porti crkve su mnogi evocirali svoje uspomene, bilo je uzdaha i suza. Bake su unucima pričale kako su leti sa popadijama "razvijale jufke i sušile ih na suncu, raširene na travi u porti".

 

Delom obnovljena, crkva Svetog Save je oskrnavljena i zapaljena u martovskom pogromu 2004. godine nalazi se na mestu koje je tadašnji konzul u Kosovskoj Mitrovici Branislav Nušić označio, a srpski rod podigao hram u slavu prvog prosvetitelja i arhiepiskopa pre 126 godina. U porti hrama se nalazi zvonik koji je projektovao Aleksandar Deroko.

 

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    27. januar 2015 | 21:16

    ... да се СРПСКА СВА СРЦА с'тобом уједине,сунце мира,љубави да нам свима сине.Да живимо сви у слози,СВЕТИ САВО ти помози,почуј глас свог рода СРПСКОГА НАРОДА...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA