SKANDAL KOJI TRESE SVET: Putina optužili da je pedofil!

Danas je počela dugo očekivana zvanična istraga o smrti bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka, koji je otrovan u Londonu 2006. Tokom procesa podsećalo se na tvrdnje koje je Litvinjenkove iznosio neposredno pred smrt, a u kojima optužuje Putina za trovanje, i čak navodi da je predsednik Rusije predofil

  • 77

Britanske vlasti su danas otvorile dugo očekivanu zvaničnu istragu o smrti bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka, koji je preminuo nakon trovanja radioaktivnim polonijumom-210 dok je pio čaj u jednom londonskom hotelu. Tokom istrage ruski predsednik Vladimir Putin je optužen da je pedofil.

Istražna komisija u Londonu pokušaće da sazna ko stoji iza ubistva koje je godinama kamen spoticanja u odnosima Moskve i Londona.

Tokom iznošenja dokaza o trovanju Litvinjenka radioaktivnim polonijumom-210 dok je pio čaj u jednom londonskom hotelu sve usmerava na jasan pokušaj tužilaštva da dokaže da je nalogodavac ubistva Putin.

Istraga je očigledno usmerena na to da se za smrt Litvinjenka optuži predsednik Rusije Vladimir Putin, ali da se on istovremeno i diskredituje.

O ovom suđenju na Tviteru izveštava i urednik britanskog Telegrafa.

Tako je tokom iznošenja dokaza navedeno da Litvinjenko koji je otvoreno radio protiv Rusije izjavio da je Putin pedofil, kao i da je polonijumom kojim je on otrovan moglo da bude izloženo "pola Londona".

U pismu koje je napisao na samrti, Litvinjenko je naveo da veruje da je ruski predsednik Vladimir Putin umešan u njegovo ubistvo nakon što je on javno kritikovao šefa države koji je, takođe, nekada bio agent sovjetskog KGB-a.

Foto: AP Foto: AP

Pored toga, Litvinjenko je optužio Putina i da je nalogodavac ubistva ruske novinarke naklonjene opoziciji Ane Politkovskaje.

Litvinjenko je preminuo nekoliko dana nakon trovanja, a britanska policija je nakon njegove smrti identifikovala ruskog špijuna koji je prešao u poslanike, Andreja Lugovoja, kao glavnog osumnjičenog i izdala poternicu za njegovim bivšim kolegom agentom Dmitrijem Kovtunom

U istrazi je navedena i izjava anonimnog svedoka koji je rekao da mu je Kovtun priznao da želi da ubije Litvinjenka jer je on izdajnik.

Konačnu odluku o tome ko je odgovoran za smrt Litvinjenka doneće Kraljevski sud pravde u Londonu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • saša

    27. januar 2015 | 17:32

    Tako je tokom iznošenja dokaza navedeno da Litvinjenko koji je otvoreno radio protiv Rusije izjavio  šta je ovde problem? Da nije mozda trebao da mu se štita za ovo! Kako je navedeno u tekstu dobro je i prošao. :

  • volodja

    27. januar 2015 | 16:41

    A Putin na sve to kaze: "Mozete samo da mi..."

  • Lorka

    27. januar 2015 | 16:27

    Dzaba se trude da Putina omrznu postenom narodu.Putin je za njih zivi svetac.Dok je putina nato bagra ce biti u prasini...na koljenima su jos samo fali zavrsno zavrtanje vrata i kraj price o laznoj snzi zapada..Zato Putine pusti neka psi i sluge laju...nemogu ti nista i oni to znaju..tvoj samar koji si im zapalio na Krimu je ponos svakog pravoslavca...samo ih samaraj .Bog i pravda su na tvojoj antifasistickoj strani strani ljudstva i ponosa...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA