Naknada za roming ostaje u EU do 2018!

Evropski parlament se prošle godine velikom većinom glasova poslanika izjasnio za ukidanje naknada za roming unutar EU do kraja 2015. godine, pošto su se potrošači "gladni informacija" žalili na visoke i nejasne račune prilikom korišćenja mobilnih uređaja u inostranstvu

  • 1

Iako su se Evropski parlament i EK izjasnili za ukidanje naknada za roming unutar EU do kraja ove godine, predsedavajuća Letonija sačinila dokument kojim predlaže nastavak naplate rominga i u naredne tri godine.

Evropskim operaterima mobilne telefonije treba dozvoliti da nastave sa naplatom rominga i u naredne tri godine, navodi se u dokumentu koji je sačinila Letonija, predsedavajući Evropskog saveta, što je u suprotnosti sa ranijim predlogom Evropske komisije da se roming ukine do kraja ove godine.

Ukidanje naknade za roming kod korišćenja mobilnih telefona u inostranstvu je prioritet za Evropsku komisiju, koja je 2013. godine predložila reformu evropskog telekomunikacionog sektora sa ciljem ukidanja nacionalnih barijera, prenosi Rojters.

Foto: AP Foto: AP

Evropski parlament se prošle godine velikom većinom glasova poslanika izjasnio za ukidanje naknada za roming unutar EU do kraja 2015. godine, pošto su se potrošači "gladni informacija" žalili na visoke i nejasne račune prilikom korišćenja mobilnih uređaja u inostranstvu.

Prema predlogu Letonije, u koji je Rojters imao uvid, telekomunikacione kompanije bi trebalo da ponude klijentima "osnovni roming tarifni dodatak" koji bi im omogućio da pretražuju internet ili telefoniraju u inostranstvu po lokalnoj tarifi do određenog iznosa.

U slučaju prekoračenja dozvoljenog limita, operaterima ne bi bilo dozvoljeno da potrošačima naplaćuju veću tarifu od sadašnjih 0,05 evra po minuti ili za 1 MB podataka.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dexter

    29. januar 2015 | 08:34

    Sta se Letonci pitaju tu? Dok nisu usli u EU nisu znali sta je mobilni telefon i internet! Ma provaljeni su, neki telklekomunikacioni gigant je izbacio brdo love da to trenutno ne prodje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA