Italija danas bira predsednika!

Nakon ostavke dosadašnjeg predsednika Ðorđa Napolitana, italijanski parlament će danas izabrati novog šefa države

  • 0

Italijanski parlament sastaće se danas kako bi izabrao novog šefa države koji će zameniti na toj funkciji dosadašnjeg predsednika Ðorđa Napolitana.

Napolitano (89), koji je na toj funkciji proveo devet godina, 14. januara je podneo ostavku. On je prvi predsednik u istoriji Italije koji je reizabran, a takođe je i prvi komunista koji je obavljao ovu dužnost.

Praktično odmah po reizboru u aprilu 2013. Napolitano nije isključio mogućnost prevremenog odlaska sa funkcije, a to je najavio i 18. decembra tokom tradicionalnog božićnog susreta sa predstavnicima diplomatskog kora.

Prema italijanskom zakonodavstvu, posle zvaničnog objavljivanja ostavke, parlament treba da se sastane u roku od dve nedelje na zajedničkoj sednici radi izbora novog predsednika.

Analitičari procenjuju da je izbor novog predsednika važan za premijera Matea Rencija koji će želeti da na tom mestu vidi "prijateljsku figuru", prenosi AFP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Oni navode da je ovo važan test za italijanskog premijera budući da mora da nađe ime koje će biti u stanju da osigura najširu moguću podršku.

AFP navodi da će novog predsednika Italije birati poslanici Predstavničkog doma i Senata, kao i predstavnici italijanskih regiona, što je sve ukupno 1.009 zvaničnika.

Glasanje će početi u 15 časova po srednjeevropskom vremenu, a očekuje se da novi predsednik ne bude izabran u prve tri runde glasanja, kada je potrebna dvotrećina većina glasova.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U četvrtom pokušaju, prema italijanskom zakonu, dovoljna je prosta većina za izbor predsednika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA