USTAŠKI GRB NA OSNOVNOJ ŠKOLI: To je umetnička sloboda, kaže predsednik opštine!

Inače, zanimljivo je to da se ustaški grb, koji je protivzakonit, nalazi pokraj jugoslovenskog spomenika biličkim ženama koje su izgubile život u Narodnooslobodilačkoj borbi

Ustaški grb nalazi se na grafitu na Osnovnoj školi Juraj Dalmatinac u Bilici. Uz vukovarski vodotoranj, simbol stradanja u Domovinskom ratu, koji je nacrtan među bojama hrvatske zastave, nalazi se i šahovnica s prvim belim poljem, ali i vitičastim završetkom što je ustaški grb koji se koristio kao službeni simbol zločinačke Nezavisne države Hrvatske od 1941. do 1945. godine.

Direktor ove škole, Natko Duvnjak, rekao je da nema ništa protiv vukovarskog tornja i da je zatražio od Josipa Ćalete biličkog načelnika, da postojeći grb zameni regularnim hrvatskim grbom.

- Zgrada škole je u nadležnosti opštine, pa sam zamolio Ćaletu da ukloni sporni grb. Po meni, moraju se poštovati hrvatski znaci, a načelnik je rekao da će sporni grb ukloniti - izjavio je Duvnjak.

Jasno je da postoji problem s prvim belim poljem i oblikom spornog grba na zgradi škole.

- Imamo nešto što se zove umetnička sloboda. Činjenica je da grb koji je na ovoj školi pripada crnoj epizodi hrvatske istorije. Ali i crkva Svetog Marka u Zagrebu ima prvo polje belo pa ne žele da ga skinu - objasnio je Ćaleta.

 

Bilički načelnik kaže da je grupa mladih meštana pitala za dozovlu da nacrtaju mural za Vukovar na ovoj školi. On se sa njima složio i dao im dozvolu za crtanje.

- Mi jesmo dozvolili ovaj mural, ali nadležne institucije neka rade dalje svoj posao i reše ovaj problem - poručio je načelnik opštine Bilica.

Inače, zanimljivo je to da se ustaški grb, koji je protivzakonit, nalazi pokraj jugoslovenskog spomenika biličkim ženama koje su izgubile život u Narodnooslobodilačkoj borbi.

(Telegraf.rs / Izvor: sibenik.in)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iluminati

    29. januar 2015 | 18:23

    Ustase su uvek bile ustase. Gori od Nacista. I nikom nista. A mi spomenemo kosovo srbija odma ide kazna. Bagra zapadnjacka

  • Petar Arsenijevic

    29. januar 2015 | 20:17

    Ne moraju da ga sklanjaju. Ionako je to deo njihove "slavne povijesti" kojom se ponosio onaj ustaski general Tudjman i njegova klika.

  • Dale

    30. januar 2015 | 11:29

    @Gulag Šta tebi tvojima nije jasno da ustaštvo i četništvo nije isti pojam, jer ideologije jednog i drugog se ne podudaraju niti se kose sa korenima osnivanja. Iako su činjenice bile da je bilo četnika koji su se odrekli kraljeve službe i kolaborisali su sa nacistima i ustašama (čitaj Nedićevci) su bili šljam koji nisu pratili ni obaveze kraljevske vojske niti isti kodeks ponašanja. Sa druge strane četnici koji su ostali lojalni kralju, narodu i otadžbini (čitaj Dražo Mihajlović) nisu posupirali bilo kakav totalitarni ili ideološki režim koji se osnivao nad istrebljenjem bilo čega, pa ni nesprskog! Dakle nemešaj babe i žabe! Ustaše odnosno NDH je bio najgori totalitarni režim na Balkanu koji je služio isključivo istrebljenju odnosno eksterminaciji srba, roma, židova i ostalih! Vi i vaša zovi država nemate obraza niti časti niti morala prozvati to što je činjeno srbima, romima, židovima i ostalim genocid! Još da šlag stavite na ksemofobičnu smešu koja se zove ignorantnost i ustašluk, redovno održavate koncert Thompsona, koji uveličava ustašizam i pokolj srba, a i odajete počast blejburškim "žrtvama!" Fuj! Sramite se!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA