PLJAČKA OD POLA MILIJARDE EVRA: Da li je ovo najveći prevarant koji je ikad živeo u Srbiji?

Najveći slovački prevarant Francišek Matik koji je opljačkao narod za 500 miliona evra, uhapšen je po poternici u Novom Sadu, gde je godinama lagodno živeo

  • 7

Slovak Francišek Matik koji je varao građane po sličnom receptu kao Dafina i Jezda u Srbiji, uhapšen je po Interpolovoj poternici, a krio se pod lažnim imenom Branipek Fero. U Slovačkoj je u odsustvu osuđen na 11,5 godina zatvora zbog milionske prevare koju je osmislio sa Vladimirom Frunijem i Marijanom Sebescakom.

Pomenuti su 1997. godine osnovali preduzeća "BMG invest" i "Horizont" i građanima obećavali velike zarade na ime depozita za navodne investicije, piše "Blic".

Više od 172.000 Slovaka uplatilo je oko 500 miliona evra (14,5 milijardi slovačkih kruna). Pet godina kasnije, prevaranti su zatvorili sve poslovnice i pobegli iz zemlje. U Hrvatskoj su 2002. godine uhapšeni Fruni i Sebescak dok se Matiku gubi svaki trag.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Slovačka policija pretpostavlja da je Matik veliku sumu novca sakrio, a da je jedan deo odneo u Srbiju gde je investirao - objasnio je izvor "Blica".

Inače, pre mesec dana Matik je uhapšen u Novom Sadu gde je prethodno živeo veoma lagodno i čak pokrenuo privatan biznis.

Imao je dva stana i otvorio i špediciju u Novom Sadu. Nakon hapšenja određen mu je ekstradicioni pritvor odakle će ubrzo biti vraćen u Slovačku.

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gagi

    30. januar 2015 | 13:13

    Da li je ovo najveći prevarant koji je ikad živeo u Srbiji? Tesko, nasi politicari su mu ipak velika konkurencija...

  • Zlobica

    30. januar 2015 | 12:49

    Barem nam je napravio Aqua Park u Backom Petrovcu! :))

  • N.N.

    30. januar 2015 | 14:30

    I oni su dobri. 11 god za tolike pare. I tamo izađe za oko 8 god i ostatak života živi kao car.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA