Tabaković: Ne podgrevati lažne nade zaduženima u švajcarskim francima

Nijednog trenutka nećemo nekome da dajemo lažnu nadu da rizik ili trošak mogu da prebace na nekog trećeg, rekla je guverner NBS Tabaković govoreći u parlamentu gde je u toku rasprava o setu "bankarskih zakona"

  • 2

Narodna banka Srbije će iduće nedelje izaći sa nekim od rešenja za zadužene u švajcarskim francima, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković, ukazujući da građanima ne bi trebalo podgrevati nadu da rizik može da se prebaci na nekog trećeg.

- Nijednog trenutka nećemo nekome da dajemo lažnu nadu da rizik ili trošak mogu da prebace na nekog trećeg - rekla je Tabaković govoreći u parlamentu gde je u toku rasprava o setu "bankarskih zakona".

Ona je tom prilikom istakla da NBS neće dozvoliti sebi da se upusti u raspravu o tome na koji način bi trebalo da pomaže, a koja nikome neće doneti koristi.

- Koliko puta treba da ponovim? NBS radi poslove sa svim učesnicima, tamo gde je tome mesto, u salama gde se dogovaraju rešenja. Imali smo sastanak s bankarima, imaćemo još jedan na operativnom nivou - rekla je Tabaković.

Prema njenim rečima, u ovoj situaciji sa frankom, NBS ne ćuti, već radi "na način koji je primeren centralnoj banci".

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

- Morate da prihvatite da je posao NBS diskretniji u odnosu na poslove ministarstava. Takođe, morate da priznate da se i ja ponašam kao guverner NBS, ne podržavajući nijednu grupu građana ili štediša, niti bilo koju interesnu grupaciju u meri u kojoj to nije interes građana - poručila je ona.

Tabaković je podvukla da NBS mora da ima odgovornost, kako bi se došlo do najboljih rešenja, ali bez stvaranja očekivanja koje ne može da ispuni.

- Odgovornost podrazumeva i da, u trenutku promovisanja evropskog puta, ne bi trebalo da donosimo bilo koju vrstu netržišnog rešenja, niti da se zalažimo da nečiji trošaak plaća neko drugi, kao što ni moj trošak ne plaća neko treći -  rekla je ona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novosadjanka

    30. januar 2015 | 23:14

    Treba staviti na mesto guvenerke nekog sposobnog.

  • Franka Ch

    31. januar 2015 | 20:12

    Svi korisnici bankarskih usluga u svajcarskim francima su bili svesni rizika koji postoji u procesu otplate i niko ne bezi od svojih obaveza. Medjutim, uslovi pod kojima svi ti klijenti otplacuju i rate koje se udvostrucavaju su samo najrazvijeniji oblik haraca u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA