NI KAMEN NE OSTAJE: Predstavljen novi srpski raketni sistem "Morava" (FOTO) (VIDEO)

Prema rečima ministra odbrane, Bratislava Gašića, taj raketni sistem će značajno povećati operativne sposobnosti Vojske, a zbog izrade u domaćim fabrikama podići će tehnološki nivo naše industrije

  • 67

Na poligonu Nikinci kod Rume danas su izvršena opitna gađanja iz modularnog višecevnog raketnog sistema "Morava", koji bi do kraja godine trebalo da uđe u operativnu upotrebu u Vojsci Srbije.

Predstavljanju mogućnosti tog raketnog sistema, koji je 98 odsto izrađen zahvaljujući domaćoj pameti, odnosno u srpskim fabrikama i institutima, prisustvovao je i ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je naglasio da će taj raketni sistem doprineti podizanju operativne sposobnosti Vojske. Gašić je istakao da se usvajanjem tog sistema Srbija svrstava među 17 država u svetu koje raspolažu savremenim naoružanjem tog tipa, izraživši uverenje da će imati i dobar plasman u inostranstvu.

- Danas je jako važan dan za Vojsku Srbije jer smo posle pet godina uspešno završili probna ispitivanja raketnog sistema "Morava", rekao je Gašić novinarima.

Foto: Ministartsvo odbrane Srbije Foto: Ministartsvo odbrane Srbije

Ministar odbrane je čestitao svima koji su učestvovali u izgradnji tog raketnog sistema, kao i kolektivu poligona Nikinci na uspešno izvedenom probnom gađanju. Prema njegovim rečima, taj raketni sistema će značajno povećati operativne sposobnosti Vojske, a zbog izrade u domaćim fabrikama podići će tehnološki nivo naše industrije. Gašić je dodao da očekuje da u ovoj godini počne i serijska prozivodnja tog sistema koji je jako važan i za izvoz.

Kako je naveo, jedina zemlja u regionu koja ima sličan raketni sistem je Turska tako da će Srbija imati velike šanse i za uspešan izvoz. Direktor Vojno-tehničkog instituta Zoran Rajić je rekao da je raketni sistem "Morava" složeno i kompleksno sredstvo naoružanja u čiju izradu je uloženo celokupno znanje i tehnologije iz naše zemlje.

Rajić je objasnio i da je taj raketni sistem izrađen za pet godina, što je svetski standard za osvajanje te vrste naoružanja. Na poligonu Nikinci novinari su uz velike mere bezbednosti prisustvovali ispaljivanu raketa "Grad" i "Oganj" čime je raketni sistem "Morava" i zvanično prošao probna ispitivanja.

Raketni sistem "Morava" namenjen je za neutralisanje borbenih sredstava komandnih mesta, baza, skladišta, aerodroma, lako oklopljenih ciljeva, a maksimalan domet je 35 kilometara sa raketama "Grad". Raketni sistem je u potpunosti razvijen u Vojno-tehničkom institutu, a proizveden je u domaćim fabrikama - kruševačkom 14. oktobru, trsteničkoj Prvoj petoletki, FAP-u iz Priboja.

U razvoj raketnog sistema "Morava" koji je trajao pet godina, uloženo je milion evra, pri čemu je razvijena i ispitana nova tehnologija izrade lansirnih cevi, dok je proizveden i novi navigacioni sistem koji radi autonomno bez korišćenja satelita.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Браде

    30. januar 2015 | 22:27

    Sasvim dovoljno protiv divljaka sa juga koji se gadjaju kamenjem.

  • Bonaparta3

    30. januar 2015 | 22:19

    Muka mi je od ovih podcenjivača i ljudi koji sve izlažu podsmehu,a verujem zapravo siguran sam da ekser neumeju da zakucaju. Kada bi im vazdušni pištolj dali povredili bi sami sebe. Prvo ovo je prototip i na koje će vozilo biti ugrađeno to će tek da se vidi. Lično bih predložio da ugrade na neki T-55 ili T-72 mislimbda bi bilo operativnije. Drugo ovim genijalcima koji se u sve razumeju modularni sistem ima mogućnost da koristi više vrsta raketa,ali bacati bisere pred ... Najkraće bravo za naše stručnjake.

  • Kapucino

    30. januar 2015 | 21:20

    Bravo za vojsku samo napred.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA