VLASNICA ZLATARE ZAMALO PALA U NESVEST: Zgranućete se gde Srbi probaju verenički prsten pre prosidbe

- Većina muškaraca kradom na svom malom prstu isprobava nakit svoje devojke, tako mere veličinu prstena. Kao neki usud, malo kada je neko pogrešio. Čak 90 odsto puta mali prst muškarca isti je kao domali njegove voljene - objašnjava vlasnica zlatare Biljana Glišić

  • 10

Izbor vereničkog prstena, za muškarce je pravi podvig, koji zahteva poštovanje tri zadatka - da se prsten "poklopi" sa snovima jedne devojke, da idealno "legne" na njen domali prst, da na nezaboravan način bude stavljen na ruku devojci.

Kako se u Šumadiji rešavaju prva dva prva zadatka najbolje znaju zlatari, a među njima najbolje - žene zlatari. Jedna od njih, Biljana Glišić, vlasnica prodavnice "Drim" u kragujevačkoj glavnoj ulici, doživela je da pred njenim očima i pultom, sa prstenom tek izvađenim iz kutije, muškarac klekne i zaprosi voljenu.

- Sve sam videla, mnogi puta bila savetnik, čak i učesnik u prosidbama, ali ne ovako. Umalo nisam pala iza pulta, bila sam uzbuđena kao da mene prose. Njih dvoje ušli su zajedno u zlataru. On je delovao nezainteresovano, samo je ispod oka pratio šta ona radi. Devojka je gledala prstenje kao da proba čisto da bi jednom, kad reše da se vere, znali šta i gde da gledaju. Probala je jedan, drugi, treći i najzad rekla: "E, ovo je ono što tražim!" Gledala je prsten na svojoj ruci neko vreme i spustila ga na pult. On je promrmljao: "Ahaaaa". Nehajno pruži ruku, uze prsten, i kada sam mislila da će ga spustiti na pult on kleknu na pod i izgovori: "Ljubavi, hoćeš li se udati za mene?" Obrazi mi buknuše, samo se naslonih na zid. Devojka ciknu, poče da se smeje i brže - bolje pristade. Počeše da se ljube, a ja ne znam kud ću. Jedva sam uspela da naplatim - seća se Biljana prosidbe od pre nekoliko godina.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona kaže da većina muškaraca ipak nema ovako nonšalantan plan, da se mnogi muče daleko više, kradu, varaju, angažuju rođake i prijatelje.

- Većina muškaraca kradom na svom malom prstu isprobava nakit svoje devojke, tako mere veličinu prstena. Kao neki usud, malo kada je neko pogrešio. Čak 90 odsto puta mali prst muškarca isti je kao domali njegove voljene. Većina njih ipak ovakvo uzimanje mere smatra rizikom, pa kradu prsten svoje devojke i donose mi u radnju da nađemo istu veličinu. Kada voljena žena ima sestru, muškarcu je posao upola lakši. Sestra je onda ta koja krade nakit i ispituje sve detalje u vezi želja buduće mlade, da li prsten treba da bude glomazan ili skroman, sa kamenom ili bez - objašnjava vlasnica zlatare.

Ona kaže je nekada izbor vereničkog prstena zavisio isključivo od slobodne volje i ukusa kupca. Danas nije tako. U modi je vereničko prstenje sa jednim, većim kamenom. Kojim, zavisi od dubine novčanika muškarca. Tek svaki stoti kupac iz Kragujevca traži dijamant. Takođe, 90 odsto muškaraca kupuje prsten od belog zlata, neki od srebra, malo ko od žutog zlata.

Foto-ilustracija: SXC.hu/lifan Foto-ilustracija: SXC.hu/lifan

Ipak, nije svaka veridba početak srećnog braka. Neke nikada ne postanu više od veridbe. Okončaju se tako što muškarac, a češće žena, donesu prsten i bace ga na pult.

- Bilo je takvih slučajeva, bar dva do tri godišnje. Ako devojka prsten vrati muškarcu, on dolazi, prodaje ga kao lomljeno zlato i te pare raspe na kafanu. Pravilo je da niko taj nakit ne čuva i od tih para ne kupuje ništa trajno. Ako muškarac neće da uzme vraćeni prsten, devojka sa nakitom dođe, praktično mi ga baci na pult, proda, zgrabi novac i nestane - kaže Biljana.

Ovakvo ponašanje ona objašnjava u dve reči, sa "zlato pamti". To znači da ovaj dragoceni metal čuva u sebi eneriju ljudi koji su ga nosili.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Zbog toga ga se verenici nakon raskida veze ratosiljaju, da im ne bi donosilo loše emocije i energiju u danima koji slede - svedoči Biljana.

Mada mladi misle da su veridba, prstenje i burme, samo za njih, zlatarka kaže da to nije tačno.

- Moji najstariji mladenci bili su muškarac od 72 i dama od 64 godine. Oboma je to bio treći brak. Došao mi je takođe par koji je nakon 40 godina braka poželeo da kupi burme. Nisu imali para kada su se venčali, stiga su deca, godine su prošle, a onda je usledio preokret. Deca su im dala pare da najzad kupe sebi burme - kaže zlatarka duboko ganuta ovim delom.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA