Vreme čitanja: oko 4 min.

NAŠE EROTSKE IKONE: 7 glumica zbog čijih smo seksi scena ludeli (VIDEO)

Vreme čitanja: oko 4 min.

Određene uloge pretvarale su nepoznate glumice u prave erotske ikone filma SFRJ, posebno važno u konzervativnom političkom sistemu u kome je golotinja u medijima i kulturi bila slabo prisutna. Verovatno ćete se iznenaditi koje su glumice u pitanju

  • 2

Bivša Jugoslavija je bila konzervativna država, u kojoj je golotinja, kako muška tako i ženska, bila "devijacija" na koju se nije gledalo sa odobravanjem od strane vladajućeg establišmenta. Ali, kada bi se neka seksi scena pojavila, garantovala je momentalni uspeh devojke ili žene koja se na to odlučila. Danas, kada je golotinja sveprisutna, nama to može delovati čudno, ali je bitno sve staviti u svoj kontekst. Koje su žene u pitanju? Idemo redom.

Neda Arnerić

Film "Aloa - praznik kurvi" imao je jednu od najeksplicitnijih scena seksa u istoriji naše kinematografije, a glumica je za ulogu Majre nagrađena i Zlatnom arenom.

O svojim obnaženim ulogama Neda Arnerić je u jednom intervju docnije rekla:

- Nisam imala pojma o seksualnosti i igrala sam nešto što još nisam doživela. Naučila sam vrlo rano da je snimanje filma posao koji se u dogovoru s rediteljem treba ozbiljno obaviti. U scenariju je, na primer, pisalo: oni se bude ujutru i nakon vođenja ljubavi kreće priča. A ja u to vreme nisam ni znala kako se vodi ljubav. Bio je to deo mog zanata, a ja se smatram dobrim zanatlijom.

Urednici su ovom tekstu dali naslov: "Snimala sam scene seksa dok sam bila devica".

Mira Furlan

Glumica koja važi za jednu od najseksepilnijih žena našeg filma kaže da to što je pamte po „bezobraznim“ scenama više govori o mentalitetu publike nego o njoj

- Taj imidž koji me je pratio u pričama nikad nije imao nikakve veze sa mnom. S profesionalne strane, to mi je bio ogroman izazov i strahovito težak zadatak, koji su drugi shvatili pogrešno - priča Mira Furlan.

Ena Begović

Status zvezde doneo joj je film „Pad Italije“ Lordana Zafranovića, a potvrdila uloga u ostvarenju „Čaruga“ Rajka Grlića

Ena Begović, opet, svlačila se i u drugim filmovima jer je imala šta da pokaže. Deset godina posle „Pada Italije“ imala je zapaženu rolu u „Čarugi“ Rajka Grlića. Partner je je bio Ivo Gregurević, a vodila je ljubav - i to kako! - ispod klavira.

Dobila je nagradu za sporednu ulogu u ovom filmu - i vratila ju je jer je smatrala da je lik koji tumači glavni u tom filmu, a ne sporedni.

Uz titulu najlepše žene jugoslovenskog filma, od Bebe Lončar preotela je i muža, dvadeset godina od sebe starijeg biznismena Dina Radeljaka. Rodila mu je ćerku u leto 2000.  poginula je u saobraćajnoj nesreći.

Tanja Bošković

Čuvena glumica proslavila se pokazujući golo telo na velikom platnu, pa je postala prava erotska ikona SFRJ

U anketi na jednom internet portalu, sprovedenoj pre dve godine pod naslovom:   "Koja naša glumica najlepše izgleda naga na filmu?", više od trećine učesnika svoj glas dalo je Tanji Bošković.

- Lepota mi nije otvarala vrata u životu ili možda u moje vreme nije bila u modi. Danas znam mnogo lepotica koje su usamljene, što znači da lepota nije preporuka za sreću - izjavila je Tanja Bošković.

Vladica Milosavljević

Lepu glumicu proslavio je film „Samo jednom se ljubi“, a bila je zapažena i u delima „Srećna Nova ’49“, „Variola vera“, „Oktoberfest“...

Scene iz kultnog filma „Samo jednom se ljubi“ (režija Rajko Grlić, 1981) u kojima Vladica Milosavljević i Miki Manojlović vode ljubav, mnogi smatraju najboljim erotskim scenama jugoslovenske kinematografije.

- Iskreno, sebe nisam nikada doživljavala kao lepoticu. Ne verujem da bi me iko ko je iole gledao šta i kako radim svrstao u tu kategoriju - skoro je rekla. A u drugom jednom intervju ovako je govorila o filmu koji ju je svrstao u seks-simbole:

"Tad je bila neka pomama svlačenja glumica, toga je bilo previše. ‚Hoću da se svučem dopola, neću da skidam gaće! Pa je l‘ to bilo u scenariju? Pa jeste. Pa jesi li potpisala? ‚...

Svi te skidaju! Film ‚Samo jednom se ljubi‘ nije imao idealan scenario, dorađivan je za vreme snimanja. Imao je previše scena seksa, hvala bogu, mnoge su izbačene... Meni je izbačena najbolja scena: striptiz koji sam tri dana radila. Bila je dosta uvrnuta, manje erotska, više nabijena nekom ludom emocijom. Grlić se uplašio da će se dobiti utisak kako se glavni lik ubio zbog ribe, a ne zbog svoje političke neprilagođenosti."

Ljiljana Blagojević

Lepu glumicu proslavila je uloga Doli Bel, a u nju je bio zaljubljen i Toma Zdravković, koji joj je napisao hit „Sve bih dao za Ljiljanu“

Uvela je Slavka Štimca u svet muškaraca u filmu "Sjećaš li se Doli Bel" Emira Kusturice davne 1981. godine. Na tavanu, polivena vodom iz limenog bokala, pošto ga je pitala:

"Znaš li se ljubit?" svi smo mi tada hteli da budemo Slavko Štimac...

- Emir Kusturica je na FDU tražio mladu studentkinju glume za ulogu u njegovom debitantskom celovečernjem filmu ‚Sjećaš li se Doli Bel‘. Došla sam na audiciju sa ispletenim kikicama i dokolenicama. Bilo me je sramota kad sam videla kako me Emir s čuđenjem gleda. On je otišao svojim poslom, a ja na more s društvom. U neki kamp pod šator - pričala je Ljiljana Blagojević.

Mirjana Karanović

Glumica iz Beograda svetsku slavu stekla je ulogom u filmu „Otac na službenom putu“, a nikad se nije libila svlačenja na velikom platnu

- Nemam poseban odnos prema erotici na filmu i na sceni. Za mene je to deo glumačke akcije kao i svaki drugi. Privatno sam stidljiva osoba, ali pošto na scenu nikad nisam izašla ‚ja‘ nego lik koji igram, nije mi to predstavljalo problem - priča Karanovićeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA