RUSKA ZVER: Ovo je najnoviji tenk "Armata", i biće neuništiv! (VIDEO)

Najnoviji tenk "Armata" će biti predstavljen na vojnoj paradi povodom Dana pobede, a prema rečima konstruktora, njegova oklopna kapsula će sačuvati život vojnika čak i onda kada bude direktno pobogođen

  • 56

Ruska vojska će uskoro dobiti tenk pete generacije, koji je nazvan "Armata". Prema rečima konstruktora, on je najpametniji tenk na svetu, a to će ruska i svetska javnost videti na vojnoj paradi povodom Dana pobede, devetog maja ove godine.

Ruski tenkisti će prvo oceniti 12 tenkova, nakon čega će krenuti serijska proizvodnja po kojoj je planirano da do 2020. godine bude proizvedeno 2.300 novih tenkova, pišu "Novosti".

Napravljen je po univerzalnoj oklopnoj platformi "Armata", i prema tvrdnjama prevazićiće sve dosadašnje, zahvaljujući podršci Vladimira Putina njihovim konstruktorima i proizvođačima, a pojedii tvrde da će biti najsigurniji na svetu.

- Nikada do sada nije bila korišćena toliko dobra zaštita kao što će biti u "Armati". Oklopna kapsula će čuvati života vojnika čak i onda kada tek bude direktno pogođen. Moćiće bilo koji pogodak da izdrži - rekli su konstruktori koji ističu da je nije ništa lošiji od američkog "Ambrasa" i namečkog "Leoparda", a najveća novost je da poseduje rakete koje gađaju ciljeve koje su udaljene čak i do pet kilometara.

- Nazivamo ih produženom rukom. Protivnici nas vide, ali nam ne mogu ništa, dok mi možemo da uništimo neprijatelja - rekao je glavni konstruktor Aleksandar Terlikov.

Podsetimo, Sovjetska vojska je posedovala oko 64.000 tenkova, a devedestih godina je Rusija "bacila" veliki broj stare "gvožđurije", zbog čega je ostlao samo njih 23.000, a sada ih je dva puta manje.

Baš iz ovog razloga, sa velikim nestrpljenjem se očekuje prvo pojavljivanje novih tekova, kako Rusi tvrde, najmodernijih na svetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • -

    3. februar 2015 | 22:00

    Ruska vojska nista nije "bacila". Za razliku od nasih demokrata, oni stare tenkove ne seku nego ih konzerviraju, odloze na za to namenjene lokacije, gde "sluze" kao rezerva. Isto se radi sa avionima. To rade i SAD. Sto se tenkova tice, Rusija danas ima oko 27 000 aktivnih tenkova u sluzbi. Ne duplo manje, nego oko 27 000. Ostatak je rezerva. SAD imaju oko 9 000, Kina takodje oko 9 000. Ostale zemlje ne mogu se ni porediti sa najjacim. Britanija npr. ima svega nekoliko stotina tenkova.

  • Sergej

    3. februar 2015 | 21:50

    Danas se ratovi ne dobijaju tenkovima.

  • Red killer:) server:avala sever public

    3. februar 2015 | 22:14

    Mogli bi da nam posalju bar oko takvih 10 komada :) braca nasa !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA