KOMUNALCI GASE SAJTOVE S IMENIMA GRADOVA: Ko ima naziv Beograd u imenu sajta, može ostati bez njega!

Komunalna ispekcija donela je rešenje o zabrani korišćenja imena naselja za sajtove koji nisu zvanična prezentacija tog naselja. Iako za to nije nadležna, Komunalna inspekcija Aleksinca donela je rešenje zabrane internet domena sajta www.aleksinac.net administratora Aleksandra Gvozdena

  • 2

Prema rešenju Komunalne inspekcije, zabranjeno je koriščenje naziva gradova za sajtove! Naime, iako za to nije nadležna, Komunalna inspekcija grada Aleksinca donela je rešenje zabrane internet domena sajta www.aleksinac.net administratora Aleksandra Gvozdena.

Kako se navodi u rešenju, upotreba imena Aleksinac u nazivu sajta "aleksinac.net" i tom domenu u suprotnosti je s Odlukom o simbolima opštine Aleksinac. Iako grad Aleksinac ima rezervisan .rs domen u Registru nacionalnih internet domena Srbije, Skupština opštine Aleksinac nije registrovala taj domen, čime bi taj grad dobio zvanični sajt.

Domeni .rs i .srb su koriste se za državne organe i organe lokalne samouprave Srbije, kako ne bi došlo do pometnje oko zvaničnih sajtova ovih institucija i onih koji to nisu, navode iz Registra nacionalnog internet domena Srbije.

Domeni koji nisu obuhvaćeni Registrom nacionalnog internet domena Srbije ne mogu biti u nadležnosti institucija u Srbiji, kao što je u pitanju pomenuti sajt kojim ima domen .net.

Foto: aleksinac.net Foto: aleksinac.net

Aleksandar Gvozden je 2012. godine podneo zahtev za odobrenje korišćenja imena Aleksinac u nazivu svog sajta, ali je zahtev odbijen odlukom Opštinskog veća, iako to ne spada u njihovu nadležnost. Nakon toga, odgovor je dobio i od Skupštine opštine.

- Tražio sam saglasnost Skupštine opštine još 2012. godine i odbijen mi je zahtev od strane Opštinskog veća, a to nije njihova ingerencija. Nakon dve godine i Skupština opštine je odbila zahtev i slučaj je prosleđen Komunalnoj inspekciji, kojima takođe ovo nije delatnost. Oni su doneli rešenje o zabrani upotrebe imena Aleksinac. Po kom osnovu ove institucije imaju nadležnost nad internacionalnim domenom? - priča za Telegraf Aleksandar Gvozden.

U Zakonu o komunalnim delatnostima ne postoji nadležnost komunalne inspekcije za ukidanjem sajtova i njihovih domena.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Sajt www.aleksinac.net nije javno glasilo, iako se bavi lokalnim temama, jer je i zahtev za finansijsku pomoć sajtu odbijen, pa se sada sajt vodi kao forum ili blog. Međutim, nije jasno do kada će moći da postoji sajt, jer je rok za izvršavanje ovog rešenja nejasan.

- Rok u rešenju "Odmah" je nejasan jer svaka radnja ima svoj period izvršenja. Opština nema ingerencije nad internacionalnim domenom, sporan je način na koji žele ovu odluku da realizuju. Smatram da ima i političkih pritiska, zbog negativnog, ali objektivno pisanja. Nikad nije bilo vređanja, mi radimo lokalne teme ili prenosimo priče sad drugih sajtova - navodi on.

Gvozden je uložio prigovor zbog nenadležnosti, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede propisa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ср

    4. februar 2015 | 16:12

    Значи нису направили свој званичан сајт а гасе сајт човеку који вероватно из џепа даје за одржавање сајта?!наша посла

  • Nenad

    4. februar 2015 | 18:13

    Banana država, banana zakoni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA