POŽAR GUTA RUSIJU: Među ugroženima i srpski radnici!

Gradilište na poluostrvu Jamal na severu Sibira noćas je zahvatio požar, u kojem je, prema nezvaničnim informacijama, nastradalo osam osoba

  • 12

Gradilište na poluostrvu Jamal na severu Sibira noćas je zahvatio požar, u kojem je, prema nezvaničnim informacijama, nastradalo osam osoba. U trenutku izbijanja vatre, na gradilištu je bio veliki broj radnika iz Srbije, koji su u Rusiju otišli preko firme "Velestroj". Među ugroženima navodno ima i srpskih državljana.

U požaru je izgoreo deo smeštajnog bloka u okviru gradilišta, koji je obuhvatao oko 80 soba. Reč je o montažnim barakama u kojima su spavali radnici iz Srbije, Rusije, Kirgistana i Belorusije.

Uzrok i dalje nije utvrđen, ali prema informacijama koje je "Blic" dobio sa lica mesta, najverovatnije se zapalila prostorija u kojoj su zaposleni sušili odeću.

Temperature su često niže od 30 stepeni ispod nule, pa u sobama neprestano gore grejalice.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Bezbednosne procedure u kolektivnom smeštaju se ne poštuju. U prostoriji od 12 kvadrata ponekad boravi po četiri ili čak šest radnika. Opasnost je još veća zbog činjenice da zaposleni, koji čitav dan provedu na temperaturama od 30 stepeni ispod nule, u barakama ne gase grejalice čak ni kada krenu na spavanje - kaže radnik "Velestroja" koji je prošle godine boravio na jednom od gradilišta u Jamalskoj oblasti.

Desetine soba su potpuno izgorele, pa su radnici ostali bez ličnih stvari, dokumenata i telefona. Porodice srpskih državljana i dalje pokušavaju da stupe u kontakt sa njima, a komunikacija Beograda i Jamala dodatno je otežana jer je u ovoj oblasti signal veoma slab.

- Čuo sam da su ljudi iskakali iz kreveta polugoli i bežali napolje. U opštem metežu, zaboravljali su u sobama mobilne telefone. Pokušavam da stupim u kontakt sa kolegama, ali nema odgovora - kaže jedan radnik iz Srbije.

Foto-Ilustracija: Tanjug/AP Foto-Ilustracija: Tanjug/AP

Firma "Velestroj" već godinama šalje zavarivače, bravare i radnike sličnih profila na rad u Rusiju. Obim posla je tokom poslednjih meseci znatno manji, usled sankcija nametnutih zbog krize na istoku Ukrajine.

- Nekada smo zarađivali po šest dolara na sat, a sada je zarada smanjena za 30 odsto. Ima i onih koji odlaze u Sibir za četiri dolara po satu, što je jedva nešto više od 400 dinara. Za 12-časovni rad na izuzetno niskim temperaturama, bez ijednog slobodnog dana i gotovo bez kontakta sa porodicom, to je veoma malo - kaže radnik "Velestroja".

(Telegraf.rs/Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deda

    8. februar 2015 | 13:03

    Moj zet je tamo. Culi smo se malo pre sa njim hvala Bogu dobro je on je na gradilistu pored. Njegovom cimeru je izgoreo rodjeni brat. Sad je -45 tamo. Prvi grad je 3 sata helikopterom ili 6 sati autobusom preko zaledjenog jezera. Strasno..neka im je Bog u pomoci

  • ante ban

    8. februar 2015 | 18:08

    Ona melodija pjeva, Sve se plaća-sve se vraća! Tako i Rusiji i Rusima. Putinova Rusija potpaljuje i širi požare u susjedstvu, pa joj se po principu bumeranga ti isti požari vraćaju kući. Pravedno i prosto ko srpski grah!

  • sasa

    8. februar 2015 | 16:29

    Sudbina je okrutna,nek im je vecna slava.Ja sam stigao pre mesec dana sa tog ukletog gradilista i ziveo sam bas u tom opstezitju broj III. To gradiliste je za godinu odnelo dosta zivota i povreda nasih radnika,mojih kolega. dobio sam imena od dvoje nastradalih znam ih licno,radili smo zajedno. za ovo mogu samo da krivim firmu Velesstroj jer se prema nama ponasa kao prema robovima i stoci.Uslovi su katastrofa to zna samo onaj ko ih je osetio u ovoj firmi.U 12kvadrata da zivi 4-5 radnika cak i po 6,sa sve svojom garderobom,stvarima itd itd.Sramota za firmu sa toliko velikim brojem radnika a nek je na cast Rodoljubu Jevđeviću zvanog Roki direktora firme

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA