LEKARI DOBILI DOZVOLU DA UBIJAJU? Evo kako mogu da asistiraju u samoubistvu!

Smrt uz lekarsku pomoć je priznata kao medicinska olakšica. Vrhovni sud u Kanadi je doneo odluku po kojoj doktori mogu da pomognu pacijentima koji boluju od teških i neizlečivih bolesti tako što će asistirati u njihovom samoubistvu

  • 11

Vrhovni sud u Kanadi je doneo odluku po kojoj doktori mogu da pomognu pacijentima koji boluju od teških i neizlečivih bolesti tako što će asistirati u njihovom samoubistvu.

 

Zahtev za dobijanje ovakve vrste dozvole, sudu je podnela grupa za ljudska prava u ime dve žene, Kej Karter i Glorije Tejlor, koje su imale degenerativne bolesti i koje su preminule pre donošenja novog zakona.

 

Asistirano samoubistvo je legalno u većini evropskih zemalja, a i u nekoliko američkih država. U Kanadi je do sada bilo nelegalno savetovanje i pomaganje u samoubistvu, a kazna je bila i do 14 godina zatvora, prenosi "CNN".

 

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Suat Eman

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Suat Eman

 

- Ovo je neverovatan dan. Smrt uz lekarsku pomoć je priznata kao medicinska olakšica koja ljudima sa nepodnošljivim bolovima pomaže da dostojanstveno okončaju svoj život - izjavio je Grejs Pestin, predstavnik Organizacije za ljudsku slobodu i prava koji je i podneo ovaj zahtev sudu.

 

Presuda je ograničila asistenciju doktora na samo odrasle pacijente koji boluju od neizlečivih ali ne i nužno fatalnih bolesti i koji trpe velike bolove. Da bi ovaj zakon postao važeći, Vlada ima godinu dana da prepravi onaj iz 1993. koji nije dozvoljavao asistirano samoubistvo.

 

(Telegraf.rs/Izvor: CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA