Zašto žene veruju u vlašku magiju: Ko je Muma Paduri, zaštitnica žena? (FOTO)

Mistična vlaška mitologija obiluje demonima, a gospodarica svih njih je Muma Paduri - velika majka, koja obožava žene i štiti ih po svaku cenu utičući na njihovu sudbinu - naročito onih koje veruju u nju

  • 30

Muma Paduri  je prva Adamova žena, koja je braneći prava svog pola, posle žučnih svađa s mužem, napustila je raj i odmetnula se u demone. Ona u svakoj prilici staje na stranu žena, kao istovremeno oličenje izuzetne dobrote i neizmernog zla zajedno.

Kod Vlaha, u čijoj mitologiji se Muma Paduri jedino javlja, ranije su organizovane posebne priredbe u njenu čast. One se i dan danas više puta godišnje zakazuju pored reka u Timočkoj Krajini. Na njima učestvuju isključivo žene, kako bi joj prinele jelo, piće i u njenu čast palile sveće. Sa sobom obavezno povedu devojčice i mlade devojke, govoreći im što su one o Muma Paduri na istim mestima nekada davno čule od svojih majki i baka.

„Muma Paduri je kraljica noći. Ima dugu kosu i nokte. I velike grudi. Hoda naga naokolo i opseda uglavnom mlade loše momke. Ljuta je i opasna, ali će tebe, ako je prizoveš, uvek štititi. I kad budeš trudna i kada se porodiš čuvaće i tebe i tvoju bebu. Ona uvek pomaže ženama.

Vlahinje zaista duboko veruju u Muma Paduri. Vrlo često, dok putuju i sede u autobusu, može da se čuje kako nešto nerazgovetno mrmljaju sebi u bradu. Onaj ko sedi na sedištu do njih u mnoštvu reči razazna da često pominju: „Muma Paduri“, zabeležio je dr Slobodan Zečević u svojim radovima o mitskim bićima istočne Srbije.

Celokupna ženstvenost u vlaškoj tradiciji zasniva se na obožavanju i prizuvanju Muma Paduri. Ona pomaže da menstrualni ciklus dođe ranije, bude što kraći i bezbolniji. Zato žensko dete, kako je zapisao etnolog Petar Vlahović, svoju prvu menstruaciju mora da prijavi odrasloj ženskoj osobi. Muma Paduri se stara i da ženska obličija budu skladna i dovoljno privlačna za muškarca. Brine se da se održi trudnoća, da porođaj bude lak i da ženu, koja je nekada skoro obavezno prelazila u muževljevu porodicu, tamo sačeka dužno poštovanje od svekra i svekrve.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Muma Paduri brine i o plodnosti. Žena koja ne može da zatrudni, po vlaškoj tradiciji, treba da pojede drugi cvet od jabuke ili bagrema, ili da 40 noći uzastopno otključava crkvena vrata. Ali se kroz verovanje ipak najviše provlači vera u dejstvo čaja od trave „Jarba Muma Paduri“.

Mira Stevanović, nastavnik srpskog jezika u osnovnoj školi u selu Šarbanovcu kod Bora, godinama je proučavala vlašku kulturu i mitologiju. O Muma Paduri zabeležila je sledeće:

„Čista“ žena (koja je pre toga izbegavala seksualne odnose) treba da, hodajući pored šumskog potoka nađe i sama ubere ovu travu. Dok je u potrazi za biljem koje, kažu, pomaže i kod nervnih bolesti, žena ne sme da izgovori ni jednu reč. Tek kada je nađe, uz određenu basmu i pomoć vračare, pravi napitak. Pa i kada ne želi da rađa, žena se ponovo obraća svojoj zaštitnici. Dok izgovara tradicionalnu formulu u posteljicu od poslednje trudnoće ona stavlja žar pa sve to ugasi pored groba nepoznate osobe."

Devojka koja jednom uspostavi dobar kontakt sa Muma Paduri teško da će ikad biti ostavljena na cedilu, tvrde Vlahinje.

Foto: seriouslyforreal.com Foto: seriouslyforreal.com

Mada ovaj demon ne mari za muškarce, svojoj štićenici će pomoći i ukoliko ova rodi muško dete.

Da bi se ostvario kontakt sa Muma Paduri, dovoljno je, priča se, da devojka u vreme punog meseca izađe napolje noseći u pojasu malo ogledalo. Bez svedoka, okrenuta ka svetlu, treba da se duboko zagleda u svoj lik sve do trenutka kada on počinje da nestaje pred njenim očima. Tako ona ulazi u svet duhova i prizivajući Muma Paduri izgovara ime određenog muškarca i želju u vezi s njim. U isto vreme pokušava da dočara njegov lik da bi se eventualno izbegla pogrešna identifikacija. Po iskustvu današnje mlađarije u Timočkoj Krajini, ovaj metod mora da upali, a potpuna garancija u uspeh je priviđenje, kada se nakon dubokog prodora u nesvesno, u ogledalu umesto lika devojke pojavi lik željenog muškarca.

Za osvajanje željenog muškarca, preporučuje se i obred sa prstenom skinut sa ruke preminule osobe.

Prema predanju, kroz njega je dovoljno jednom pogledati odabranog muškarca pa da magična formula („pomozi Muma Paduri da bude samo moj„) efikasno zarobi srce onoga za kojim devojka pati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    10. februar 2015 | 23:27

    Najvise se zgrazam na manđije kojima zene zaslepe muskarca. Na silu ih uzmu za sebe. Ako te neko ne voli pusti ga naci ce se i za tebe neko a ne carolijama zavoditi muskarca. Fuuuj

  • Jagodinac Sarina Medja

    10. februar 2015 | 23:13

    Sve vracare u apsu da ne lazu narod

  • Vrach

    10. februar 2015 | 23:25

    A sta ako se par devojaka zaljubi u istog decka I bace magiju na njega? Koja ga dobija? Hhhhhh

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA