ZAŠTO JE OVO JOŠ UVEK MISTERIJA? Šta je zaista otrovalo decu u Šajkašu? (FOTO)

Od momenta kada je deci pozlilo, pojavile su se spekulacije - od toga da su otrovani gasom, preko toga da su bili opterećeni na fizičkom i da je razlog hemija kojom se čisti sala, do toga da je hrana odgovorna, ali i to da je došlo do incidenta u kabinetu za hemiju

  • 5

U Osnovnoj školi "Isidora Sekulić" u Šajkašu kod Titela, u utorak oko 11 sati ujutru je zavladao potpuni haos. Učenici sedmog razreda su nakon časa fizičkog počeli da padaju u nesvest kao sveće, a profesori su odmah pozvali Hitnu pomoć.

Neka deca su prebačena sanitetskim vozilom na Institut za javno zdravlje dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, poznatiji kao Dečja bolnica, dok su druga dovezena privatnim vozilom. Tokom noći se još nekoliko njih javilo lekaru.

Kad im je pozlilo, skoro sva deca su imala iste simptome. Neka su povraćala, drugi su imali grčeve u stomaku, dok se nekima vrtelo u glavi i vid im je bio zamućen i među njima je bilo učenika i mlađih i starijeg razreda.

Dušan Vuković, portparol bolnice, rekao je da je nekoliko učenika zadržano na daljem posmatranju, gde će biti dok ne stignu rezultati svih analiza, a neki su pušteni kući.

- Prema prvim pretpostavkama, deca su ostala bez kiseonika. Dovezena su zbog sumnje na trovanje disajnih puteva, a očekujemo da će i drugi roditelji, ukoliko se ispostavi da imaju neke simptome - istakao je on, a jutros je za 021.rs rekao da je tokom noći još šest njih primljeno u bolnicu i da se čekaju rezultati toksikoloških analiza.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Slobodan Grebeldinger, direktor bolnice, kaže da su deca imala imala probleme s disanjem, ali da su sada svi u dobrom stanju.

DRAMA U OSNOVNOJ ŠKOLI: Prvo je u nesvest pala devojčica pa još 11 mališana!

- Poslali smo krv i urin na analizu u Zavod za sudsku medicinu. U ovakvim slučajevima praksa je da deca budu minimum 24 sata u bolnici. Prema simptomima, pretpostavlja se da je o nekom respiratornom uzroku, da su nešto udahnuli, ali bez detaljnih analiza ne možemo da kažemo ništa više - istakao je on.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo prof. dr Vesna Kopitović rekla je da će se do zaključka doći kada posao bude urađen od svih inspekcija, ali ono što je najvažnije, deca su sada dobro.

MISTERIJA OTROVANE DECE: Čak 19 učenika palo u nesvest - NE ZNA se od čega!

- Kad sam videla decu i pričala s njima, ono što je najvažnije i za roditelje i za građane, deca pričaju, nasmejani su, nijedno dete s kojim sam bila u komunikaciji se nije žalilo na tegobe. Rekli su da su ih imali i da su osetili neki miris. Ipak, sad je sve na sanitarnoj, prosvetnoj i ekološkoj inspekciji koja treba da obavi svoj posao, kao što i policijski organi to rade.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Od momenta kada je deci pozlilo, pojavile su se razne spekulacije. Od toga da su otrovani gasom, preko toga da su bili opterećeni na fizičkom i da je razlog hemija kojom se čisti sala, do toga da je hrana odgovorna, ali i to da je došlo do incidenta u kabinetu za hemiju. Međutim, mnoge od ovih stvari su isključene, pogotovo ovo poslednje.

ŠOKIRANI RODITELJI: Zatekli smo decu u polusvesti kako leže na klupama!

Načelnik Školske uprave u Novom Sadu, Petra Vidikanta, istakla je da su ekipe "Srbijagasa" proverile sve instalacije i utvrdile da do curenja gasa nije došlo. Takođe, potpuno je isključeno trovanje hranom, ali i to da je u školi korišćena neka opasna hemikalija.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Direktorka škole Mirjana Nikolić Mušicki je juče odmah nakon nesreće rekla da je kotlarnica od škole udaljena 15 metara, i da gas greje vodu koja prolazi kroz radijatore u učionicama.

- Takođe, nije tačno da je došlo do incidenta u Kabinetu za hemiju, a i sve da je jeste, deci ne bi to moglo da naškodi jer je sala za fizičko na potpuno suprotnoj strani, ali i na drugom spratu - rekla je ona i dodala da je isto tako dobačena sumnja da je deci naškodila užina, jer su mnogi od njih jeli hranu koja nije iz škole.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanja, propise, upravu i nacionalne manjine i zajednice Aleksandar Jovanović, izrazio je svoju zabrinutost, ali i to da treba da se učini sve po pitanju smirivanja celokupne situacije.

- Razgovarali smo s roditeljima, važno je da se oni smire, a lekari rade svoj posao i Sekretarijat je hitno uputio inspektora za obrazovanje da ispite sve u poljimna koje spadaju u nadležnost sekretarijata, kao i to da vidimo da li je sve urađeno po proceduri, da se bezbednosni snimci sačuvaju i da sve ono što može da ukaže na otkrivanje razloga za ovu nesreću bude predato nadležnim organima - rekao je on i dodao da će sekretarijat nastaviti da nadgleda situaciju, a sada je najbitnije da su deca stabilna i da se dobro osećaju.

Inače, dok se ne utvrdi šta je izazvalo nesvesticu kod dece, nastava u školi je prekinuta.

(M. Bojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nije mi jasno...

    11. februar 2015 | 13:06

    Najbolje da pozovu Moldera i Skali da im oni rese ovu misteriju! S obzirom da do sada bi svaki agens ispario.... Kakvi nesposobnjakovici, jednu nacrtanu ovcu na zidu ne bi mogli da cuvaju....

  • Сима

    11. februar 2015 | 13:05

    Молдер и Скали на путу за Шајкаш.

  • WWW

    11. februar 2015 | 14:30

    A NASTAVNICI...JEL PAO NEKO OD NJIH U NESVEST ?,,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA