HRVATI U UKRAJINI: Ne mrzimo ni Srbe, ni Ruse, nismo plaćenici, branimo Ukrajinu od agresije

- Ja sam dao otkaz, imao sam platu višu od 1.000 evra, ostavio ženu i decu i nisam jedini u ovakvoj situaciji - priča jedan od hrvatskih dobrovoljaca koji se bore na strani Ukrajine

Jedan od dvadesetak Hrvata koji u dobrovoljnom bataljonu Azov ratuju u Ukrajini, Miroslav Mašić izjavio je da mu motiv za kretanje u rat uverenje, a ne novac.

- Nismo tu plaćenici, nego dobrovoljci volonteri u bataljonu Azov - rekao je Mašić koji je s ostatkom jedinice smešten u Mariupolju, prenosi Večernji list.

Napominje da su oni došli da pomognu ukrajinskom narodu u obrani suvereniteta.

- Niti mrzimo Srbe, niti mrzimo Ruse, niti smo ubice, kao što se navodi po hrvatskim medijima - kaže Mašić i dodaje da im je plata oko 170 evra.

- Pa ako neko za 170 evra želi da pogine, onda dobrodošao u klub - zaključio je Mašić koji ističe da nisu plaćenici.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Mašić navodi da im se mnogo ljudi javlja da žele da dođu iz Hrvatske, ali odbijaju osobe bez vojnog iskustva. Iskusni hrvatski ratnici navode da su spremni da pomognu neobučenim ukrajinskim vojnicima onako kako su Ukrajinci pomagali Hrvatima u Domovinskom ratu.

Dobrovoljac Denis Šeler ističe da su Hrvati na ukrajinskom frontu zakonito.

- Nismo nikakvi ilegalci ili nešto slično. Mi smo deo legalne jedinice i kao takvi smo dovedeni u sistem – rekao je Šeler.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Hrvatski borci tvrde da su na ukrajinskom frontu voljni da ostanu do kraja. Zagrepčanin Ivo, koji se takođe bori u bataljonu Azov u Ukrajini, rekao je da se trenutno nalazi u bazi nedaleko od Mariupolja, a uskoro se vraća na front.

- Ne primamo nikakvu platu, zasad nismo dobili ni kunu! Nemamo za cigarete, nemamo ništa. Došli smo da pomognemo zemlji koja je napadnuta od jačeg neprijatelja, nadam se da su vam jasni motivi. Novac to nije - izjavio je Ivo i potvrdio da je plata manja od 200 evra.

- Ja sam dao otkaz, imao sam platu višu od 1.000 evra, ostavio ženu i decu i nisam jedini u ovakvoj situaciji - dodaje Ivo.

Prema njegovim tvrdnjama, ukrajinske jedinice su neorganizovane, neopremljene i neobučene i da je hrvatskim vojnicima jedini motiv da pomognu ukrajinskom narodu koji je, kako kažu, žrtva ruske agresije.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NL

    12. februar 2015 | 00:17

    Ostavio decu, zenu, a zaradjivao vise od 1000 €. E covece pa tebi vise nema pomoci. Jadna tvoja deca i zena pored tebe......

  • NL

    12. februar 2015 | 00:42

    Ovo je sramota za celu EU. Ustaske Zastave u Ukrajini. Ovo se sve tolerise i svi su protiv Rusije. Srami te se svi Evropljani. Sram vas bilo. Ko ove zastave podrzava, znaci podrzava i Hitlera. Sram vas bilo.....

  • snoopy

    11. februar 2015 | 23:55

    Stvarno dirljivo,branite ukrajinu sa zastavom gde je prvo belo polje na sahovnici a tu je i neizbezno slovo U.Normalno neratujete za pare nego za eksere,stvarno ste osecajan narod koji nezna da mrzi.Lebac vam se ogadio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA