CIPRAS: Grčka ne pristaje na ucene!

Grčki premijer je izrazio nadu da bi na sastanku ministara finansija 19 članica evrozone sledeće nedelje, mogao da bude postignut dogovor o vraćanju dugova koji bi bio "prihvatljiv za obe strane"

  • 3

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je u Briselu da njegova vlada, koja pokušava da sa Evropskom unijom dogovori nove uslove vraćanja grčkih dugova, neće podleći pritiscima da prekrši obećanja data svojim glasačima.

- Grčka ne ucenjuje, ali i neće pristati na ucene - rekao je Cipras sinoć po završetku samita Evropske unije u Briselu, prvog kojem prisustvuje otkad je njegova radikalna levičarska stranka Siriza prošlog meseca došla na vlast u Grčkoj, prenela je agencija AFP.

Cipras je ipak dodao da je tokom samita Grčka pristala da sa svojim partnerima iz evrozone započne tehničke pregovore uoči ključnog sastanka ministara finansija u ponedeljak, u pokušaju da se pronađe zajednički jezik po pitanju uslova pod kojim je Grčka od međunarodnih kreditora dobila paket finansijske pomoći vredan 240 milijardi evra.

Grčki premijer je izrazio nadu da bi na sastanku ministara finansija 19 članica evrozone sledeće nedelje, mogao da bude postignut dogovor o vraćanju dugova koji bi bio "prihvatljiv za obe strane".

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Cipras je, međutim, ponovio da postizanje bilo kakvog napretka zahteva napuštanje postojećeg programa pomoći, kao i ukidanje omražene "trojke" kreditora, koju čine EU, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka, a koja nadgleda primenu mera štednje.

- Zaboravite program, on više ne postoji. Ni trojka više ne postoji - istakao je grčki premijer.

On je nagalasio da su bez presedana bolne mere štednje, koje je Grčka morala da uvede u zamenu za pomoć od međunarodnih kreditora.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Ne možemo da poredimo Grčku sa drugim zemljama. Ona je poseban slučaj kad je reč o oštrini mera štednje, dužini njihove primene i šteti koje su one nanele grčkom društvu - rekao je Cipras.

Predsednik grčke vlade je dodao da je njegova vlada posvećena tome da dogovori novi kreditni program koji će pomoći Grčkoj da preživi narednih nekoliko meseci i spreči potencijalno štetan izlazak iz evrozone.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA