TERORISTIČKI NAPAD U KOPENHAGENU: 200 metaka ispaljeno na skup o slobodi govora! (VIDEO)

Ubistva zbog karikatura proroka Muhameda se nastavljaju. Ovoga puta meta napada je najverovatnije bio karikaturista Lars Vilks

  • 17

Jedan muškarac je ubijen, a dva policajca ranjena su iz vatrenog oružja u napadu u kafeu u Kopenhagenu. To se dogodilo na skupu posvećenom slobodi govora, koji je organizovao kontroverzni švedski umetnik Lars Vilks.

 

Vilks je dobio brojne pretnje zbog karikature iz 2007. godine, na kojoj je prorok Muhamed prikazan kao pas.

 

U debati posvećenoj slobodi govora, učestvovao je i Fransoa Zimre, ambasador Francuske u Danskoj, ali on, kao ni Vilks, nije povređen.

 

- Pucali su spolja na nas, imali su nameru kao sa Šarli Ebdoom. Mislim da je bilo oko 50 hitaca, ali policija tvrdi da je bilo 200 - rekao je francuski ambasador.

 

Jedan 40-godišnji, za sada još uvek neidentifikovani, muškarac je poginuo, a trojica policajaca su ranjeni. Danska obaveštajna služba (PET), sumnja da je reč o terorističkom napadu. Dvojica napadača nalaze se u bekstvu, a sumnja se da su koristili automatsko oružje.

 

Očevici su opisali jednog od napadača, star je oko 25-30 godina, visok oko 185 cm, atletski građen, a na sebi je imao tamnu jaknu, skijaške pantalone i rukavice. Na Tviteru se pojavila i njegova slika koju su zabeležile sigurnosne kamere.

 

 

 

 

Prema saopštenju jedne od organizatorki skupa, Vilks je bio prisutan u lokalu, ali nije povređen. Ovaj umetnik, inače, u Danskoj dobija policijsku zaštitu.

 

Pomenuti kafe u severnom Kopenhagenu, poznat po džez svirkama koje se u njemu održavaju, bio je ovog puta domaćin diskusije pod nazivom "Umetnost, blasfemija i sloboda izražavanja".

 

Pogledajte video:

 

 

(Telegraf.rs / RT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ACB

    14. februar 2015 | 19:38

    Kad muslimani nekoga ubiju onda je to ''terorizam'' , a kada je pre neki dan onaj amerikanac ubio troje muslimana,niko to nije nazvao terorizmom...Osudjujem ovaj napad i počinioci ovog dela treba najstrože da se kazne!!!

  • boom

    14. februar 2015 | 18:43

    Sloboda izrazavanja ne sme da se mesa u vere, to nije sloboda govora to je provociranje

  • Krim2

    14. februar 2015 | 19:54

    Da da , Terorizam je postao nejunosniji rekvizit USA politike, terorizam je produzena ruka jedne drzave(USA) za ostvarivanje svojih Politickih a vise Ekonomskih interesa u Svijetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA