SVE O ISTORIJSKOJ PLJAČKI HAKERA: Ovako su preko svetskih banaka ukrali 900 miliona evra! (VIDEO)

Hakeri su pravili printskrinove na svakih 20 sekundi onoga što se pojavljivalo na računarima zaposlenih u bankama i to im je bilo dovoljno za pljačku

  • 7

Tim iz kompanije Kasperski, koji se bavi istraživanjem pljačke od 900 miliona evra ističe da se suočavaju sa nezapamćenim sajber kriminalom.

Hakeri su pravili printskrinove na svakih 20 sekundi onoga što se pojavljivalo na računarima zaposlenih u bankama i to im je bilo dovoljno za pljačku.

Na osnovu prikupljenih podataka pravili su lažne transakcije.

Antonov Šingarev, direktor Kasperski Lab je naveo da je virus koji su koristili bez presedana i "nasofisticiraniji kriminalni napad ikada viđen".

- Oni su uspeli da pristupe kompletnom bankarskom sistemu. Preuzeli su kontrolu nad bankomatima i uspeli da prebace novac sa jednog računa na drugi. Zbog izuzetnog nivoa složenosti, banke nisu imale pojma da se nalaze pod hakerskim napadom - navodi Šingarev.

Foto: Foter/Flickr/dustball Foto: Foter/Flickr/dustball

On je dodao da je svaki od napada trajao po dva meseca, i da su na njemu radili 10 hakera svakodnevno. Hakeri su od svake žrtve uzimali maksimalno 10 miliona dolara, i time su se osigurali da se neće uključiti crvene lampice, odnosno iznosi nisu dovoljno veliki da bi se pokrenula istraga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    16. februar 2015 | 21:36

    Ako 10 miliona nije transakcija koja podiže alarm kod tih ljudi onda oni i nisu neke žrtve. To je kao kad meni skinu 150 din proviziju u banci.

  • Zvrk

    16. februar 2015 | 22:18

    Nek potroše u sreći, zdravlju i veselju što se kaže kod nas. Pošto tolike sume običan svet nema!

  • pavle

    16. februar 2015 | 22:19

    Ajme, sad mi je lakse. Ja se bio uplasio, imam nekih 200 dolara ustedjevine na racunu, sad visim da nisu zaintwresovani za mene.. Ma bolje je kad manje imas, netrebas nikome...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA