PRETI VAM KAZNA OD 50.000 DINARA: Evo ko je sve na udaru države!

Lokalne samouprave širom Srbije spremaju prijave protiv najvećih neplatiša poreza na imovinu. Kazna za jedan neplaćeni kvartal iznosi 50.000 dinara, odnosno 200.000 za neplaćenu godinu

  • 27

Opštinski poreznici spremaju zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv građana koji na vreme nisu isplatili porez na imovinu. Naime, njima preti kazna od 50.000 dinara po neplaćenom kvartalu. Ovo je omogućio Zakon o poreskom postupku iz jula prošle godine kojima su uvedene nove mere za građane. Na udaru su prvo oni koji nisu izmirili dugovanja za treći i četvrti kvartal prošle godine.

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podnosi lokalna samouprava nadležnom prekršajnom sudu.

Sreća u nesreći je to što ako građanin izmiri svoje obaveze pre nego što sud donese rešenje o pokretanju prekršajnog postupka, građaninu neće biti uručena novčana kazna, a propust će se tretirati kao malo kašnjenje u plaćanju.

Minimalna kazna za neplaćanje poreza iznosai 50.000 dinara, ali ipak sudija je taj koji određuje visinu kazne.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

"U zavisnosti od okolnosti koje utvrdi sudija, kazna može da se umanji. Kazna će zavisiti od materijalnog statusa građanina, da li je hranitelj porodice ili staratelj, da li je bio odsutan iz zemlje kada kada su bili rokovi za plaćanje itd.". navodi Aleksandar Ilić, portparol Prekršajnog apelacionog suda u Beogradu.

U Srbiji je najviše poreskih obaveznika kojima godišnji namet ne prelazi 10.000 dinara. Za probijanje rokova za plaćanje preti im kazna čak 20 puta veća, tj. za neplaćanje sva četiri kvartala namet iznosi 200.000 dinara.

Poreznici zahtev za prekršaj mogu da podnesu u roku od 5 godina, a apsolutna zastara slučaja nastupa tek posle 10 godina,

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • radovan

    19. februar 2015 | 11:46

    BRAVO OPET ZA ZAKONODAVSTVO SRBIJE TO ZNACI DA NE ZASTAREVA ZA 10G.A KRIMINAL PLJACKE ITD ZASTAREVA ZA GODINU ALAL VERA OPET PO SIROTINJI.

  • strvarno?

    19. februar 2015 | 11:08

    Srbija je moderna zemlja samo u kaznjavanju gradjana. Tako je inovativna da ce na kraju svako ko ima 2 ruke i 2 noge biti kaznjen.

  • miki

    19. februar 2015 | 10:34

    Kada ce opstine imati obavezu da posalju racune i obracune za porez na imovinu???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA