PONIŠTENA ODLUKA: Sud u Moskvi objasnio zašto ne treba da se oduzme licenca Atlas banci!

Centralna banka Rusije mora da prilikom izricanja mera uzme u obzir interese slabije strane, tačnije poslovne banke, dajući joj šansu da iskoristi svoja zakonska prava, ukazuje sud

  • 0

Poznati ruski portal "Izvestija" objavio je da je deveti arbitražni sud odlučio da je praksa Centralne banke Rusije (CB) o oduzimanju licence Atlas banci - neadekvatna. Sud je 18. februara objavio obrazloženje presude o poništavanju odluke o oduzimanju licence. Kako se ukazuje u obrazloženju "mera oduzimanja licence od strane CB nije adekvatna dopuštenim propustima u radu, razlozima i uslovima".

CB mora da prilikom izricanja mera uzme u obzir interese slabije strane tj. poslovne banke dajući joj šansu da iskoristi svoja zakonska prava, ukazuje sud. Kao rezultat CB je prekršila ne samo ruske nego i međunarodne propise.

Sud u Moskvi ukinuo odluku o oduzimanju licence Atlas banci

Po mišljenju sudija "CB je prekršila preporuke FATF (Financial Action Task Force on Money Laundering), koje obavezuju sve zemlje potpisnice da prema finansijskim organizacijama preduzimaju adekvatne mere nadzora", a takođe odluka CB "protivreči efikasnim prinicipima bankarskog nadzora Bazelskog komiteta".

Zbog svega ovoga odluka suda povodom Atlas banke je izuzetak ne samo zato što poslednjih godina nijedna banka nije uspela da ospori odluku CB već i zbog samog obrazloženja presude suda: CB do sada nije čula na svoj račun optužbu o neadekvatnosti primenjenih mera, a kamoli optužbu o prekršaju međunarodnih principa bankarskog nadzora.

Sud, ocenjujući predstavljene dokaze, nije utvrdio nezakonite radnje zbog kojih je oduzeta licenca.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Stock Image Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Stock Image

- Imajući široka diskreciona prava CB je ipak u obavezi da postupa u skladu sa Ustavom Ruske Federacije i Zakonom o bankama i bankarskom poslovanju iz kojih proističe da pre oduzimanja licence regulator mora da ispoštuje određenu poetapnu proceduru koja omogućava da se licenca ne oduzima odmah već uz poštovanje procedure koja je predviđena zakonom i koja daje garancije slabijoj strani (subjektu nad kojim se vrši kontrola) - zaključuju sudije.

Interesantno je to što iako je presuda postala punovažna i izvršna još 9. februara CB nije ispunila svoje zakonske obaveze. Na sajtu CB i dalje je ukazano da je Atlas banci oduzeta licenca.

- CB čeka izvršni list - pojasnio je "Izvestijama" načelnik pravne službe jedne krupne ruske banke.

Dobijanje izvršnog lista moze potrajati deset do petnaest dana. Osim toga moguće je da će CB uložiti kasacionu žalbu. Međutim, šanse na pozitivnu odluku suda za CB nisu velike. Ako CB smatra da za osam neutvrđenih beneficijara i jednu sumnjivu transakciju koje podležu obaveznom saopštavanju treba oduzeti licencu, onda bi sutra bez licence mogle da ostanu sve banke iz top dvadeset ruskih banaka.

(Telegraf.rs / Izvor: Izvestija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA