DOLAZE POPLAVE? Evo kad se očekuje porast vodostaja reka!

Predstojeću kišnu sezonu dočekujemo spremniji. Padavine koje se u Srbiji očekuju narednih nedelja neće izazvati poplave, ali uvek treba biti oprezan

  • 4

U narednih nekoliko dana očekuje nas porast nivoa Save koji će dostići 456 cm za vikend, što, kako kažu iz RHMZ-a, nije alarmantno i nema razloga za brigu. Nivoi ostalih većih reka u Srbiji su u uobičajenom proseku.

Kako su nam rekli iz RHMZ-a, nivo Save kod Sremske Mitrovice će za vikend porasti za čak jedan metar, ali ne postoji opasnost od izlivanja. Sava je trenutno na srednje visokom nivou, a proglašenje opasnosti od poplava nastupa tek kada nivo dostigne 650 cm.

- Nivo Save je povišeniji nego što je to uobičajeno za ovaj period godine. To je zbog većih padavina u Hrvatskoj i Bosni, kao i zbog otapanja snežnog pokrivača - kaže za Telegraf  Dejan Vladiković iz RHMZ-a.

- Jedino je upozorenje izdato za Jugoistočnu Srbiju i za manje pritoke Južne Morave. Pritoke Mlava, Peć i Timok približiće se narednih dana nivou srednjih vrednosti, ali neće doći do izlivanja - dodaje Vladiković.

U poređenju s merenjima iz februara prošle godine, nivoi reka su uglavnom na istom nivou.

Evo podataka o nivou reka iz februara prošle godine i danas:

* Dunav, merna stanica Bezdan Februar 2014. 127 cm; Februar 2015. 160 cm

merna stanica Bogojevo Februar 2014. 388 cm; Februar 2015. 462 cm

* Velika Morava, merna stanica Varvarin Februar 2014. 2 cm; Februar 2015. -137 cm

* Tisa, merna stanica Senta Februar 2014. 253 cm; Februar 2015. 288 cm.

Direktor RHMZ-a Srbije Jugoslav Nikolić kaže da će za vikend pasti 10 milimetara, što će, uz topljenje snežnog pokrivača na Kopaoniku i planinama, dovesti do porasta vodostaja reka, ali ne i izlivanja.

Povećan vodostaj, prema njegovim rečima, očekuje se u gornjem toku Južne Morave, Mlave, Timoka i Kolubare.

Printskrin: hidmet.gov.rs Printskrin: hidmet.gov.rs

Više padavina se očekuje u Bugarskoj, Makedoniji, Kipru i oblasti oko Egejskog mora. Iz RHMZ-a poručuju da se ne širi panika bez ikakvih razloga.

Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević poručuje da Srbija novu kišnu sezonu čeka spremnije nego prošle godine.

- Sad znamo da poplave predstavljaju realnu opasnost i utoliko ih čekamo psihološki spremniji. U međuvremenu smo radili na sanaciji infrastrukture za zaštitu od poplava, i to je posao koji traje mesecima. Najveći deo kritičnih lokacija je već saniran, a sve ono što nije, biće gotovo u narednih mesec dana - napominje Blagojević.

- Puno je bilo nemara prema objektima za zaštitu od poplava. Gazili smo preko njih, potkopavali ih, uzimali odatle zemlju, kamen i šljunak. Sad ih vraćanjem u prvobitno stanje činimo jačim - dodao je Blagojević, navodeći kao primer reku Bjelicu u Lučanima koja nakon čišćenja kanala, više nije plavila domaćinstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JoGoGo

    1. mart 2015 | 12:34

    Kaže "psihološki smo spremniji nego prošle godine".Dal je moguće da ćemo i dalje gledati u pasulj i navijati da poplava ne bude!

  • Sergej

    1. mart 2015 | 13:16

    Ali mnogo proizvoda fali.

  • Milena

    5. mart 2015 | 01:19

    bice sta bude niko nece ubediti ljude da se ne plase,ako im se spominju poplave.nisu bas licno mislim dobro obezbedjeni nasipi i mnogo nije uradjeno... ali boze moj. moj savet, ja sambila u poplavi i nemam strah jer nezelim da mislim o tome. ali... treba biti spreman na sve pa i ako nedaj boze bude.samo bez straha i panike to je to. pozdrav svima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA