OVO JE PRVI SRBIN S ROBOTSKOM RUKOM: Neverovatna priča Milorada Marinkovića

Marinkoviću je zahvaljujući bioničkoj ruci vraćena funkcija ruke koju je izgubio pre nekoliko godina. Ova metoda daje nadu i ostalim pacijentima koji su pretrpeli slične povrede, pa čak i ljudima koji imaju urođene anomalije

  • 0

Milorad Marinković, koji je poreklom iz Srbije, našao se među trojicom kandidata kojima je ugrađena bionička ruka koju aktiviraju moždani talasi.

Marinkoviću je na ovaj način vraćena funkcija ruke koju je izgubio pre nekoliko godina. Tri pacijenta, među kojima je i ovaj Srbin, deo ruke su izgubili u alpinističkim ekspedicijama i prilikom saobraćajnih nezgoda. Ova metoda daje nadu i ostalim pacijentima koji su pretrpeli slične povrede, pa čak i ljudima koji imaju urođene anomalije.

- Pogledajte, nemam ruku - kaže Marinković za "Alo" pokazujući svoju bioničku spravu. On je jedan od nekolicine ljudi na kojima je profesor Oskar Asman testirao svoj izum.

Miloradu, koji živi u Beču, ovaj zahvat je učinio da ima aktivan ekstremitet koji funkcioniše tako što je povezan sa moždanim signalima koji kroz nerve i mišiće dolaze do dekodera u bioničkoj ruci i koji signal pretvara u aktivnost.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Ovim ljudima uprkos svim operativnim zahvatima nisu vraćene funkcije ruku, pa su postali kandidati za nova istraživanja i operativne tehnike.

Ovim zahvatom se vraća osećaj u ruku tako što se stavljaju mišićno i nervno tkivo najčešće uzeto iz nogu. Oni dekodiraju elektro signal iz mozga i šalju ga u ruku. Sledeća faza je amputacija oštećene ruke kako bi se na njeno mesto postavila bionička proteza. Senzori u novoj ruci aktiviraju se pri prijemu elektro-impulsa iz mozga i omogućavaju pacijentu da se što pre vrati normalom životu.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA