OVO NE SMETE DA PROPUSTITE: Evo koje filmove na FEST-u predlažu najbolji srpski kritičari (VIDEO)

Samo za Telegraf o top 5 filmova koje ne smete propustiti na ovogodišnjem FEST-u pričaju umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić, novi selektor Mladen Đorđević, reditelj Vuk Ršumović, kritičar Milan Vlajčić i kritičar i teoretičar filma i književnosti Dejan Ognjanović

  • 7

Večeras pod sloganom "Tu smo - u sazvežđu pobednika" počinje 43. FEST (27. februar - 8. mart) na kojem će biti prikazan izbor najboljih ostvarenja iz svetske kinematografije - čak 90 premijernih i 34 reprizna filma na ukupno 242 projekcije!

U potrazi za odgovorom na pitanje kako se snaći u moru dobrih naslova, a da ne propustimo one najbolje, ekipa Telegrafa odabrala je "najbolje od najboljih" koji su dali svoju preporuku i "zadnji sud".

Samo za Telegraf o top 5 filmova koje ne smete propustiti na ovogodišnjem FEST-u pričaju umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić, novi selektor Mladen Đorđević, reditelj Vuk Ršumović (autor filma "Ničije dete" nagrađenog na filmskom festivalu u Veneciji), kritičar Milan Vlajčić i kritičar i teoretičar filma i književnosti Dejan Ognjanović.

Jugoslav Pantelić (umetnički direktor FEST-a)

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Budala (Durak)

Beli Bog

Vuk

Sen Loran

Turista

- Biću veoma koncizan. Ostvarenje "Budala" treba da gledate zato što je opominjujući, "Belog Boga" zato što ga najbolje opisuju reči "čitaj između redova", "Vuka" zato što je iskren, "Sen Lorana" zato što je bez pardona i "Turistu" zato što je za razmišljanje.

Mladen Đorđević (selektor FEST-a)

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Samuraj

R 100

U podrumu

Težak dan

Turista

- Prva dva navedena filma - "Samuraj", i "R 100" su zanimljiva ostvarenja sa karakterističnim "suspensom" koja će zaintrigirati i isprovocirati publiku na pravi način. "Težak dan" sam preporučio zato što je oličenje vitalnosti savremenog južnokorejskog filma. "Turista" je, pak, bez premca najbolje evropsko ostvarenje, koje na fantastičan način ispreda priču o sukobu normi i potisnutim slobodama i nagonima.

Vuk Ršumović (reditelj)

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Turista

Potraga

Divlje priče

Jednaki

Babaduk

- "Turistu" ću gledati zbog sjajnog režisera Rubena Estlunda koji je bio na "šortlistu" za Oskara. "Potragu" predlažem jer je ovo ostvarenje radio Mišel Azanavisijus na kojeg nosim lepe uspomene još sa festivala u Palm Springsu gde smo se upoznali. Film "Divlje priče" ima sjajne recenzije, a svakako je dobra preporuka i to što je bio na "šortlistu" za Oskara. Ostvarenje "Jednaki" neću propustiti, jer je scenario pisala moja koleginica Milica Piletić čiji rad više nego dobro poznajem i sam je po sebi dobra preporuka... "Babaduk" ću između ostalog gledati i zato što će se na špici pojaviti i moje ime. Ustvari, jedva čekam da vidim kako je ispalo ovo ostvarenje sjajne rediteljke Dženifer Kent.

Milan Vlajčić (kritičar)

Printskrin: Youtube / 222kvaka Printskrin: Youtube / 222kvaka

Čovek ptica

Noćne hronike

Beli Bog

Ničije dete

Gospođica Džuli

- U narednih 11 dana gledaću samo 50 filmova (smeh)... Preporučio bih ostvarenje Vuka Ršumovića "Ničije dete", Oskarom nagrađeni film "Čovek ptica", a svakako mislim da ne bi trebalo propustiti "Gospođicu Džuli" sjajne Bergmanove ljubimice Liv Ulman.

Dejan Ognjanović (kritičar i teoretičar filma i književnosti)

Printskrin: Youtube / kojiNickNijeZauzet Printskrin: Youtube / kojiNickNijeZauzet

Devojka se vraća kući sama, noću

R 100

Beli Bog

Težak dan

Vidim, vidim

- Film neobičnog naslova "Devojka se vraća kući sama, noću" predlažem kao predstavnika sjajne iranske kinematografije čiji naslovi ovde retko gde mogu da se pogledaju, osim na festivalima. Ostvarenje je svakako interesantno i kao "egzotični" spoj elemenata horora, trilera i vesterna. "R 100" preporučujem zbog autora Hitošija Macumotoa čije je prethodno ostvarenje "Simbol" baš kao i potonje rađeno u duhu nadrealizma i crne komedije. I dok mi je "Beli Bog" privukao pažnju zapletom iz neuobičajenog ugla, triler sa jakim elementima crne komedije "Težak dan" istakao se u bogatoj južnokorejskoj kinematografiji, a austrijski "Vidim, vidim" izdvojio se - nekonvencionalnošću i neobičnim miksom horora, drame i elemenata art filma.

Ovogodišnji FEST otvoriće, van konkurencije, francuski film Bertrana Boneloa "Sen Loran", biografija slavnog modnog kreatora Iv Sen Lorana. Među gostima će, pored predstavnika takmičarskih filmova, biti i Ričard Drajfus, Mohsen Mahmalbaf, Sergej Bezrukov, David Olefan, Vas Vestmoreland...

Dobrodošli na 43. FEST!

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA