ODAVDE JE DOŠLO NAJVEĆE ZLO NA SVETU: U ovoj kući odrastao je Hitler (FOTO)

- Branau na Inu nije mesto gde su se činili zločini, to je mesto odakle je zlo došlo na svet - kaže Andreas Majslinger, istoričar iz Insbruka

  • 19

Nekoliko dana nakon što su američke trupe u drugom Svetskom ratu zauzele mesto Braunau na Inu, grupa nemačkih vojnika pokušala je da uništi jednu kuću u centru grada. Reč je o domu u kojem se rodio Adolf Hitler, po mnogima najveći zločinac u svetskoj istoriji.

Razlog zbog kog su Nemci hteli da unište ovaj objekat je to što je on bio svojevrsno nacističko "svetilište" u to vreme, a oni nisu želeli da ga iko "uprlja".

Američki vojnici uspeli su da spreče Nemce u tom pokušaju, i kuća je ostala netaknuta. To je možda nešto za čime stanovnici ovog austrijskog gradića najviše žale, jer ko bi želeo da živi u gradu koji će zauvek nositi ožiljak nacizma?

Andreas Majslinger, istoričar iz Insbruka, već godinama pokušava da u delo sprovede svoju ideju o tome da se kuća pretvori u improvizovani muzej, školu i biblioteku.

- Branau na Inu nije mesto gde su se činili zločini, to je mesto odakle je zlo došlo na svet - izjavio je Majslinger.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Više od tri decenije kuću je koristila organizacija koja pomaže ljudima sa invaliditetom, i u njoj organizovala radionice i druženja. Kada su promenili lokaciju krajem 2011. godine, gradska vlast se ponovo našla u problemu - šta uraditi sa kućom?

- Postoje dva rešenja. Kuću treba ili srušiti, ili od nje napraviti nešto što će odbijati svakog nacistu da uopšte i pomisli da kroči unutra - izjavio je Gregor Gisi, jedan od čelnih ljudi Levičarske partije Austrije.

- Kada me neko pita odakle sam, uvek kažem da živim u gradu blizu reke koja protiče kroz Salcburg, oko stotinak kilometara od Minhena. Jednostavno me je sramota da kažem da potičem iz rodnog mesta Adolfa Hitlera - kaže jedan od stanovnika mesta Braunau na Inu.

(Telegraf.rs / Izvor: nytimes.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Анти Антифа

    1. mart 2015 | 17:24

    Највеће зло је Анте Павелић

  • Barbi

    1. mart 2015 | 20:14

    Pitam se ako neko zna da da odgovor zasto su amerikanci davali penzije i primali u ameriku te ratne zlocince nemce.

  • zoki

    2. mart 2015 | 08:50

    Zlo se iz te kuće samo preselilo u belu kuću.To će biti stalno zlo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA