IZGLADNJIVALI GA DO SMRTI, PA ZAPALILI: A za njega je vezano jedno sablasno verovanje!

Hromi konj ide na čelu povorke belih konja, veruje se da je ovu životinju jahao sam Teodor

  • 2

Sveti Teodor Tiron (umro 306.) je hrišćanski svetitelj i velikomučenik. Ovaj svetitelj je prvi svetac-zaštitnik grada Venecije

Na današnji dan je običaj da se vernici, koji su celu nedelju postili, pričešćuju. Nekada su se na ovaj dan pričešćivali i đaci.

Teodorova ili Todorova Subota uvek pada u prvu subotu Velikog Vaskršnjeg posta.

Naime, u vreme velikog gonjenja hrišćana, car Julijan Odstupnik je izdao naredbu da se u Carigradu sve namirnice na pijaci poprskaju krvlju idolskih žrtava, da bi se hrišćani, jedući ih, oskrnavili za vreme Časnog posta. Arhiepiskopu carigradskom Evdoksiju javio se sv. Teodor Tiron i otkrio mu tu zlu nameru cara. Na pitanje vladike šta da jedu hrišćani koji poste, svetac je objasnio kako da kuvaju pšenicu i mešajući je sa medom prave koljivo. Od tada je ostalo da hrišćani prve subote Časnog posta kuvaju žito, koje se u crkvi osvećuje i time proslavljaju sv. Teodora.

Foto: Wikipedia/Tone Foto: Wikipedia/Tone

Pošto Teodor Tiron nikada nije krio da je i on hrišćanin, osuđen je i zatvoren u tamnicu. Tamnica je zatvorena i zapečaćena jer je sudija želeo da ostavi Teodora da umre od gladi. U hrišćanskoj tradiciji pominje se da mu se u tamnici javio Isus Hristos i ohrabrio ga govoreći: "Ne boj se Teodore, ja sam sa tobom. Ne uzimaj više zemaljske hrane i pića, jer ćeš biti u drugom životu, večnom i neprolaznom, sa mnom na nebesima." Takođe hrišćani veruju da se u tom času javilo mnoštvo anđela u tamnici i da se cela tamnica osvetlila, a da su stražari videli anđele obučene u belo i da su se vrlo uplašili.

Posle toga je sveti Teodor izveden iz tamnice, mučen i na smrt osuđen. Bačen je u vatru. Ubijen je 306. godine

Za Svetog Teodora, narodski, Todora veruje se da je zaštitnik stoke, poglavito konja, pa se ovaj dan naziva još i Konjski dan. U takovskom kraju ovaj svetac se slavi, jer se veruje da leči od padavice.

Srbi u Vojvodini veruju da noću uoči svetog Todora jašu povorke belih konja. Među njima je predvodnik hromi konj. Postoji verovanje da je i sam Sveti Todor jahao takvog hromog konja, pa se zato može čuti i naziv Hroma subota.

Njegove mošti se nalaze u manastiru Novo Hopovo na Fruškoj gori. Manastir je zadužbina Đurađa Brankovića.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 17. februara po crkvenom, a 2. marta po gregorijanskom kalendaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    2. mart 2015 | 14:42

    Pravi vernici bi trebali da se 0ricescuju kad god...a ne teadicionalno

  • BokiRS

    2. mart 2015 | 16:09

    Fantastična priča poverovao sam svaku riječ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA