RUSI ŽELE SRBIJU: Gasovod mora da ide preko naše zemlje!

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin je istakao da trasa za transport ruskog gasa ka Evropi mora da ide preko naše države, i dodao je i da će cena energenata biti smanjena što će dovesti do njegove veće potrošnje

  • 15

Rusija smatra da preko Srbije mora ići budući pravac za snadbevanje Evrope gasom, kada se za četiri godine završi transport ruskog gasa preko Ukrajine.

 

- Mi polazimo od toga da trasa za transport gasa mora da pređe preko teritorije Srbije - rekao je ruski ambasador Aleksandar Čepurin na otvaranju Druge rusko-srpske privredne izložbe koja se održava u Beogradu.

 

Ruska kompanija "Gasprom" je ranije iznela "čvrst stav" da gas za oko četiri godine, kada istekne ugovor sa Ukrajinom, više neće ići u Evropu preko te države, već će se transportovati preko Turske i gasovoda "Severni tok".

 

Planira se izgradnja četiri cevovoda, čije će odredište biti na tursko-grčkoj granici, a predviđa se da prvi bude završen 2016. godine.

 

Čepurin je rekao da su sada aktuelna pitanja u oblasti trasnsporta gasa kao zamena nakon odustanka od realizacije "Južnog toka" i da se razmatra pitanje kako će se transportovati ruski gas za četiri godine nakon što prestane transport preko Ukrajine.

 

Foto: Tanjug/Miloš Jelisijević

Foto: Tanjug/Miloš Jelisijević

 

Kako je istakao, treba tačno proceniti puteve, zainteresovanost, navodeći da su u tom domenu ključna tri elementa - sigurnost isporuka, mogućnost da se obezbede zagarantovani obimi i konkurentna cena gasa.

 

- Imajući u vidu da su se naši partneri pre više godina opredelili i definisali prema maršuti, ako ne bude aktuelnih birokratskih prepreka, Rusija je spremna da se priključi realizaciji projekta. Mislimo da je to veoma važno pitanje ne samo za izvoznike i za korisnike, već i za zemlje jugozapadne Evrope, celokupne Evrope i Evropske unije - rekao je Čepurin.

 

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

 

Prema njegovim rečima, cena ruskog gasa krajem prošle godine i u prvom kvartalu ove godine se bitno smanjila i do leta može još da bude smanjena.

 

- Cena ruskog gasa do leta može bitno da bude smanjenja i to može da doprinese većoj potrošnji tog energenta - rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

 

Otvaranju Druge rusko-srpske privredne izložbe prisustvovao je i potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

 

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    4. mart 2015 | 18:38

    Neeeee. Drazi je nama zapad i americki zlocinci nego risi!!!da su nas oni bombardovali sigurno bi imali gasovid.....al nisu jbg....

  • paljba

    4. mart 2015 | 18:50

    Ma, nosite se rusi! I svi vi rusofili ...

  • Dag

    4. mart 2015 | 19:48

    Bilo bi lepo - nemoguce!... (Ovo su igre,gde mi nemamo - ulaznicu.Gledamo, sa galerije.)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA