IZRAEL ŽELI PROMENU: Desetine hiljada demonstranata na glavnom trgu u Tel Avivu! (FOTO)

Ovo su najveće demonstracije do sada održane uoči izbora. Organizovale su ih neprofitne organizacije koje teže izmeni prioriteta Izraela i fokusiranju na zdravlje, obrazovanje, stanovanje i troškove života

  • 7

Desetine hiljada Izraelaca okupilo se večeras na glavnom trgu u Tel Avivu na demonstracijama nazvanim "Izrael želi promenu", pozivajući na smenu premijera Benjamina Netanijahua na opštim izborima 17. marta. Organizatori demonstracija navode da se okupilo više od 35.000 ljudi na Trgu Rabin.

To su najveće demonstracije do sada održane uoči izbora.

Organizovale su ih neprofitne organizacije koje teže izmeni prioriteta Izraela i fokusiranju na zdravlje, obrazovanje, stanovanje i troškove života.

Iako ih zvanično nije podržala nijedna politička partija, uglavnom su se odazvale pristalice levičarskih i partija centra, navodi Asošijeted pres.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Glavni govrnik bio je bivši šef Mosada Meir Dagan, koji je nedavno kritikovao Netanijahua, označivši ga "osobom koja je izazvala najvećuštratešku štetu Izraelu".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je večeras rekao okupljenima da se Izrael suočava s najvećem krizom ikada pod Netanijahuovim rukovodstvom.

- Niko ne poriče da je iranski nuklearni program pretnja, ali ići u rat sa SAD nije način da se zaustavi - rekao je Dagan.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Govorila je i udovica jednog pukovnika koji je ubijen u letošnjem ratu u Pojasu Gaze. 

- Koliko žena kao ja će izgubiti svoje srce dok se ne postigne sporazum? - upitala je Mihal Kesten-Keidar, aludirajući na sporazum sa Palestincima koji se do sada pokazao nedoštižnim.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Glavni organizator demonstracija je pokret "Jedan milion ruku", a u organizaciju se uključio i "Pokret kibuca" - grupa vojnika iz borbenih jedinica koji su predvodli prelazak preko Sueckog kanala 1973. godine i predstavnici fabričkih radnika, nedavno ostalih bez posla, kao i oni koji žive blizu granice Pojasa Gaze.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    8. mart 2015 | 10:32

    Јевреји су народ вредан поштовања. Њихов допринос цивилизацији је немерљив.

  • Carapan Goran

    8. mart 2015 | 08:32

    Bravo za amere i u izraelu corbu kuvaju a ja mislio jevrei svetom vladaju

  • ВВП

    8. mart 2015 | 08:38

    Ма добро је њима....обзиром да их воде банкари и жидови...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA